Fit-date (75): Strak op het strand

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood , #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Met deze zomerse fit-dates wil ik het strand, en het daarbij horende zand, extra in de kijker zetten. Strandspelletjes en zwemmen in zee zijn niet de enige leuke manieren om actief te ontspannen. Écht sporten draagt ook bij tot een sterker lichaam.

Blote voeten

Niet iedereen kan even goed tegen zand tussen de tenen. Maar het zand op het strand dat zich zet naar de vorm van je voeten is een enorme troef die je nergens anders vindt.

In het zand kunnen je voeten op een natuurlijke manier bewegen

Je voet leert op een ‘natuurlijke’ manier te bewegen en ook je tenen leren zich een weg te banen door het zand. De mobiliteit van je voet gaat er enorm op vooruit wanneer je blootvoets door het zand stapt of loopt.

In balans

Maar er zijn nog zoveel meer voordelen aan bewegen op het strand of in de duinen. Zo zal je lichaam op hellingen compensatie zoeken om je balans te bewaren. In tegenstelling tot wat je wellicht denkt zijn het niet je armen die voor het nodige evenwicht zorgen. Je enkelgewrichten, beide knieën en heupen zorgen er met ‘tegenbewegingen’ voor dat je voeten niet gaan schuiven, zowel bij het klimmen, het dalen als bij dwarse bewegingen. Een duinenwandeling maakt je sleutelgewrichten sterk én mobiel, waardoor je veel meer gewapend bent tegen blessures wanneer je intensief gaat sporten. Het houdt je gewrichten ook jong.

Het is niet voor niets dat atleten vaak in een kleine zandbak oefeningen doen om hun verzwakte zones te herstellen en te versterken.

Work-out van de week

Drie leuke strandoefeningen.

Oefening 1

Pompen op een duin of een golfbreker. De voeten hoger dan de handen is lastiger dan omgekeerd.

Oefening 2

Schaar in het zand. Zet je rechtervoet voor en je linkervoet achter en wissel ze van positie in een vlotte sprong. Blijf herhalen. Zorg dat je lichaamsgewicht verdeeld is over beide voeten.

Oefening 3

Vanuit plank spring je met beide benen gespreid en gebogen voorwaarts, keer vervolgens terug en herhaal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.