Fit-date (69): Sporten zonder krampen

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood , #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Nu de fitnessclubs voorzichtig hervatten willen we er meteen in vliegen, want we hebben heel wat in te halen! Maar pas op dat je niet in een kramp schiet.

– Wanneer je sport gaan je spieren zich continu opspannen en ontspannen. Daarvoor heeft je lichaam kalium, calcium en magnesium nodig. Wanneer er in ons bloed onvoldoende van die stoffen zitten, kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Andere oorzaken van krampen zijn een te zware belasting van de spieren, een te snelle afkoeling tijdens of na het sporten of een tekort aan glucose.

– Krijg je een kramp, probeer dan te ontspannen. Een massage (ga vooral voor de uiteinden van de spier), een warm bad of een spierontspannende of ontstekingsremmende zalf helpen ook.

– Wil je krampen voorkomen, eet dan voldoende groenten en fruit zodat je de juiste vitamines binnenkrijgt, en drink voldoende water zodat je lichaam niet gedehydrateerd raakt.

Work-out van de week

Oefening 1

Ga op je buik liggen, met je armen naast je in een hoek van 90° (zowel in de oksel als in de elleboog). Houd je elleboog op de grond en probeer je onderarm gestrekt (in de pols) van de grond te heffen. Houd 5 seconden aan en wissel van kant.

Oefening 2

Een heerlijke stretch. Leg je bil op je buik en druk goed aan. Ontspan je nek en adem rustig terwijl je om de 5 seconden wisselt van been.

Oefening 3

Ga liggen met je bovenbenen gespreid, met je knieën in een hoek van 90°. Houd je onderbenen vast en probeer je rug te rechten. Probeer voorts de boven benen wat naar de grond te duwen. Houd deze (onorthodoxe) houding 2 minuten aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.