Fit-date (66): Opletten met vetten

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood , #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

– Naast koolhydraten en eiwitten heeft ons lichaam ook vetten nodig. Die hebben de hoogste energiewaarde per gram van alle voedingsstoffen. Eet er dus niet te veel van. Maar ze zijn wel essentieel omdat ze stoffen bevatten die ons lichaam nodig heeft en niet zelf aanmaakt zoals linolzuur.

– Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde vetzuren (de ‘slechte vetten’ zoals in croissants, spek…) en onverzadigde vetzuren (de ‘goede vetten’, zoals in avocado, vis…). Als minstens twee derde van de totale hoeveelheid vet van een voedingsmiddel onverzadigd is, spreken we van een gunstige vetzuursamenstelling.

– Vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm opgenomen kunnen worden. In onverzadigde vetten zitten ook essentiële vetzuren. Zij spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Work-out van de week

Oefening 1

Sta op handen en voeten met je knieën laag bij de grond in een hoek van 90° en je borst naar de grond gericht. Breng één been onder je lichaam door en zwaai de tegengestelde arm open zodat je opnieuw steunt op handen en voeten, maar dan met je zitvlak naar de grond gericht.

Oefening 2

Dit is mijn favoriet. Wandel op handen en voeten rond, met je knieën in een hoek van 90° en laag bij de grond. Je voeten en handen bewegen zich asymmetrisch voort.

Oefening 3

We gaan fietsen! Voor deze rustige buikspieroefening ondersteun je je lichaam terwijl je op je onderrug ligt. Maak fietsbewegingen met beide benen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.