Fit-date (48): Geef jezelf een schouderklopje

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood , #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Of ze nu breed of smal zijn, je schouders bepalen niet alleen je uitstraling en voorkomen, ze staan ook in voor een pijnloze bovenrug en nek. En dat komt zo.

– De moderne technologie en onze sedentaire levensstijl werken rug- en nekklachten in de hand. We zitten heel onnatuurlijk aan ons bureau: schouders hangen door en er is geen spierspanning op de bovenrug waardoor die alsmaar zwakker wordt. We brengen onze schouders naar voren waardoor onze torso slapper wordt. Die houding gaat ook helemaal in tegen de natuurlijke stand van onze wervelkolom. Zet je daar ergens verkeerde druk, dan gaat je wervelkolom er alles aan doen om dat te compenseren, waardoor je rugklachten krijgt.

– Maar er is geen reden tot paniek. Je schoudergordel zit boordevol spieren. Wanneer je die correct aan het werk zet, krijg je al vrij snel greep op je houding en zullen je klachten langzaam maar zeker verminderen. Hoe meer je aan het werk gaat met je schouders, hoe sneller je on(der)bewust een juiste houding aanneemt en er de vruchten van plukt. Een leuke bonus: je zal er een pak eleganter bij lopen.

Work-out van de week

Met de volgende oefeningen haal je meer uit je schouders.

Oefening 1

Kom op je knieën zitten en strek je armen in het verlengde van je schouders op de grond. Laat je rechterarm liggen en laat je hoofd rusten op je rechterkant. Strek nu je linkerarm omhoog. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Oefening 2

Kom op je knieën zitten en strek je armen naar voren. Steun enkel op je handen. Je hoofd blijft tussen je armen. Duw nu je schouders uit en breng daarna je borst en oksel naar de grond. Je armen en benen bewegen niet. De beweging komt vooral uit je bovenrug en schoudergebied.

Oefening 3

Kom op je handen en knieën zitten. Schuif nu je linkerarm onder je rechterarm tot je met je linkerarm en schouder volledig op de grond ligt. Strek nu je rechterarm omhoog. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.