Fit-date (47): Stevige opwarmer

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood , #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Al zijn de dagen al een flink stuk kouder, dat mag je toch niet tegenhouden om buiten te sporten. Het heeft zo zijn voordelen.

– Sport je buiten, dan moet je lichaam harder werken om warm te krijgen. Wat volgt is een opstoot van endorfine, het gelukshormoon. Een echte energieboost, dus. Meer werken betekent ook meer energie leveren en dus meer calorieën verbranden. Win-win!

– Al is het een zonnige winterdag, toch doe je minder vitamine D op dan in de zomer. Een vitamine D-supplement in de winter kan dus zeker geen kwaad. Ook je immuunsysteem heeft veel deugd van sporten in de kou. De afwisseling huiselijke warmte en vrieskou geeft je gegarandeerd een kick.

– Kleed je in laagjes en neem nog iets extra’s mee (een K-Way in een buidelzakje). Zo kan je iets uittrekken als je het te warm krijgt of tijdens het uitlopen iets extra’s aandoen om het niet te koud te krijgen.

– Warm vooraf enkele minuutjes (indoor) op en vermijd zo spierblessures. Een druivensuikertje zorgt ervoor dat je bij spiervermoeidheid nog altijd voldoende warmte opwekt. Vergeet ook zeker niet te drinken.

Work-out van de week

Vlug naar buiten om deze drie leuke oefeningen te doen.

Oefening 1: Wandelende lunch

Ga rechtop staan met je benen naast elkaar en je knieën licht gebogen. Houd je bovenlichaam recht, stap met één been vooruit en zak vervolgens door je heupen. Druk jezelf weer omhoog en ga terug naar je beginpositie. Herhaal de oefening en wissel bij iedere herhaling van been.

Oefening 2: Boompush-ups

Om deze push-upoefening uit te voeren, ga je voor een dikke boom staan. Plaats je handen op schouderhoogte tegen de boom. Je vingers wijzen naar boven en je duimen naar binnen. Zet nu een pas naar achteren. Let er wel op dat je handen tegen de boom blijven steunen. Dit is de beginpositie. Buig nu je ellebogen, zodat je met je gezicht naar de boom toe beweegt. Je tenen laat je op de grond staan, je hielen mogen van de grond komen. Als je gezicht de boom bijna raakt, strek je je armen weer zodat je terugkomt in de beginpositie. Herhaal de oefening zo vaak als je nodig vindt.

Oefening 3: Boomklimmer

Zet je voeten tegen een boom en je handen op de grond. Breng één knie richting je ellebogen en zet daarna je voet weer tegen de boom. Wissel van been. Let op dat je je rug recht houdt en je buikspieren opspant. Herhaal de oefening zo vaak als je nodig vindt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.