Fit-date (31): Een kick van koud

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

We hebben er net eentje achter de rug, een hittegolf. Niets beter om af te koelen dan een koude douche. De weldaden op een rijtje.

– Als je door de koude gaat rillen zet dat de aanmaak van bruin vet in gang. Bruin vet produceert warmte in je lichaam. Op die manier onderhoud je je eigen ‘thermostaat’ en ben je beter gewapend tegen grote temperatuurverschillen.

– De ‘schok’ van het koude water prikkelt je immuunsysteem, wat de productie van witte bloedcellen bevordert en dus je weerstand verbetert.

– Tijdens een koude douche vernauwen je bloedvaten. Dat verhoogt je bloeddruk en zorgt ervoor dat je bloed krachtiger door je lichaam gepompt wordt. Je hart zal meer bloed naar je organen pompen om de warmte vast te houden.

– Koud water doet je spieren en bloedvaten samentrekken waardoor je huid strak en glad blijft. Het droogt je huid ook minder snel uit.

– De verhoogde bloedcirculatie zorgt ook voor een verhoogde stofwisseling, je verteert voedsel beter en recupereert sneller. Je energiepeil gaat omhoog omdat je hart sneller klopt en je dieper ademhaalt. De verhoogde bloedtoevoer zorgt ervoor dat je alerter bent.


Een opwarmertje

Een leuke oefening die je lekker opwarmt voor je in de koude douche stapt.

Sta rechtop met je benen op heupbreedte.

Zak met een rechte rug door je benen en tik de grond.

Vanuit die houding kom je in een krachtige beweging naar een staande houding met je voeten samen en je armen in de lucht.

Herhaal deze oefening 3 keer gedurende 60 seconden. Daarna ben je helemaal klaar om in een ijskoude douche te stappen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten