https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fit-date (15): Steek je nek uit

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Fit-date (15): Steek je nek uit

Door de geschiedenis heen zijn we geëvolueerd van aap tot de rechtopstaande soort die we vandaag zijn. De laatste twintig jaar zijn daar nog de enorme ontwikkelingen op technologisch gebied bijgekomen. Helaas zijn we met zijn allen te afhankelijk geworden van deze nieuwe apparatuur zoals laptops, maar vooral onze telefoon.

Gsm-nek

Vijftig jaar geleden zat Jan Modaal op de trein ook in zichzelf gekeerd met zijn dagelijkse krant, lurkend aan zijn pijp. Zoveel asocialer zijn we dus niet geworden.

Zorg ervoor dat je nek soepel blijft

Het grote fysieke verschil is dat Jan toen rechtop zat, zijn krant voor zich uit houdend. Wanneer we nu om ons heen kijken zien we vooral gebogen hoofdjes in een vrij slordige houding. Onze nek gaat daarvan op termijn heel wat hinder ondervinden.

Nekspieren oefenen

Rechtop zitten is een eerste stap om geen lichamelijke klachten te ontwikkelen, net als je gsm recht voor je uit houden, maar soms is het gewoon héél erg comfy om wat te hangen en te scrollen. Hang and scroll is nu eenmaal toch een beetje het moderne rock-‘n-roll. Mijn voorkeur gaat uit naar het uitvoeren van remediërende oefeningen die onze nekspieren soepel, maar ook sterker maken.

Vrij gevoel

Een soepele nek zorgt ervoor dat je hoofd heel wat richtingen uit kan en minder ‘zwaar’ wordt. Hoe cleaner je nek, hoe beter de stroom van bloed en impulsen naar je hoofd is. Dat vermindert je hoofdpijn en zorgt voor een opgelucht en vrij gevoel. Je houding wordt ‘trotser’, wat je ademhaling zal verbeteren en je techniek tijdens sportoefeningen ten goede zal komen.

Tip

Voel je niet verplicht om je natuurlijke houding op een geforceerde manier te gaan veranderen, maar implementeer wat nekmobiliteit in je weekplanning en bespaar jezelf later veel miserie.

Work-out van de week

Oefening 1

– Ga in kleermakerszit zitten met een rechte rug.

– Leg twee vingers op je kin.

– Breng je hoofd naar achteren (dubbele kin) en daarna terug naar voren.

– Ga in 30 seconden naar voren en achteren, en houd dan telkens 30 seconden aan.

Oefening 2

– Ga op je rug liggen met je armen langs je lichaam met je hoofd en nek ontspannen.

– Kantel je hoofd naar achteren, zonder het van de grond te brengen.

– Kantel je hoofd nu naar voren, terug naar die dubbele kin.

– Beweeg gedurende 1 minuut je hoofd heen en terug.

Oefening 3

– Ga rechtop zitten met je rug (en ook je hoofd en hielen) tegen de muur.

– Doe nu hetzelfde als bij oefening 2 maar dan staand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten