Filip Devlieghere maakt sorbet van frambozen en kiwibessen

Bieke Cobbaert

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Filip van Frambozenkwekerij Devlieghere in Veldegem gooide het roer elf jaar geleden helemaal om. “Toen ben ik overgestapt van tomaten naar frambozen. Een stap die ik me nog geen moment heb beklaagd. Integendeel, als ik het zou kunnen overdoen, dan had ik de stap al veel eerder gezet. Tomaten telen was niet meer rendabel. Met tomaten zat ik in een overvolle markt, frambozen gaven mij veel meer mogelijkheden. Waarom ik koos voor frambozen? Ik zocht naar een teelt waarbij ik mijn installaties verder kon gebruiken en zo kwam ik uit bij frambozen. “, begint Filip. Ondertussen kweekt hij ook al andere bessoorten zoals rode bessen, stekelbessen en kiwibessen. “Op onze kwekerij verkopen we ook nog verschillende producten die we zelf maken zoals confituur, coulis en sorbet.”

Bessen zijn heel populair, dat ondervinden ze ook bij Frambozenkwekerij Devlieghere. “Volgend jaar breiden we uit en verwacht ik een opbrengst van 45 à 50 ton zullen hebben. Ik geef ook rondleidingen op het bedrijf en dan krijg ik dikwijls de vraag waarom frambozen, en met uitbreiding alle bessen, zo duur zijn. Maar eens de mensen zien hoe arbeidsintensief het kweken van frambozen in, begrijpen ze het wel. Werkelijk alles gebeurt met de hand.”

Recept

voor 1,25 liter

Ingrediënten

500 gram frambozen/kiwibessen

het sap van een halve citroen

suikersiroop

Filip Devlieghere maakt sorbet van frambozen en kiwibessen

Werkwijze

Maak zelf suikersiroop door 300 gram suiker op te lossen in 100 ml water in een kookpan.

Doe de frambozen of kiwibessen samen met het citroensap en de suikersiroop in de mixer.

Schep het ijs in de ijsmachine en draai tot ijs.

Doe de sorbet in een doosje en zet in de diepvriezer.

Schep enkele bolletjes in een glazen kommetje en garneer met frambozen of ander kleinfruit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.