Eindelijk weekend: uniek zijn voelt bijzonder

Wouter De Meester pakt een oud ambacht op en maakt tijdens weekends kantkloskussens. (Foto Ruth Decaesstecker) © Only the Best :-))
Nancy Boerjan

Wouter De Meester volgt een opleiding meubelmaker met specialisatie herstofferen, maar tijdens weekends maakt hij… kantkloskussens.

Van zijn moeder die in het Kantcentrum werkt, vernam Wouter (24) twee jaar geleden dat de leverancier van kantkloskussens ermee ophield. De man was de enige in ons land die het oude ambacht nog uitvoerde, maar naderde zelf al de tachtig. Wouter zocht hem op, geraakte geïntrigeerd door het ambacht en leerde het perfecte kussen in elkaar te zetten. “Als Bruggeling ben ik wel vertrouwd met kantwerk en zou ik het jammer vinden als zo’n mooi stuk erfgoed verloren ging”, vertelt hij. “De nodige kussens maken is niet iets waarvan ik kan leven, maar er is zeker nog vraag naar – tot mijn verbazing leren ook heel wat jongeren vandaag kantklossen – en dus vul ik er graag mijn weekends mee. Dat ik nu zelf als enige in ons land kantklos-kussens maak, vind ik eigenlijk wel bijzonder.”

Vooral hoe oud en nieuw elkaar in zo’n object vinden, spreekt Wouter aan. “Het kussen moet hard genoeg zijn, en op de juiste manier gevuld en gestoffeerd, opdat het kantklospatroon erop gespeld blijft. Daartoe pas ik de oude technieken toe en tegelijk luister ik naar de eisen die kantklossers vandaag aan het kussen stellen én gebruik ik nieuwe materialen – zoals multiplex in plaats van massief hout – om ze verder te perfectioneren. Die evolutie is boeiend.”

www.wouter-de-meester.webnode.nl

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.