Eindelijk weekend: totale focus tussen de eendjes

Jolijn Declercq: “Roeien is een sport die je volledige focus vraagt; er komt technisch veel bij kijken.” (Foto Pieter Clicteur) © Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Voor Jolijn Declercq betekent weekend al zes jaar lang: roeien.

Toen ontdekte ze op een meertje nabij Barcelona het plezier van varen én het haar tot dan onbekende verleden van haar vader als roeier. Weer thuis liet ze zich enthousiast inlijven bij de Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende. En daar maakt ze furore. Onlangs nog haalde Jolijn (16) samen met acht andere meisjes van haar club de Belgische kampioenstitel dames 8 binnen.

“Ik roei vier keer per week, en zeker altijd op zaterdag én zondag. Naar die weekendsessies kijk ik extra uit, vooral om alles wat er dan rond het roeien te beleven valt”, vertelt ze. “Roeien is een sport die je volledige focus vraagt, want er komt technisch echt wel veel meer bij kijken dan zomaar wat aan de riemen trekken. Het doet me goed om mijn hoofd leeg te kunnen maken en aan niets anders te denken dan aan een goeie uitvoering. De trainingen vragen ook om structuur in je agenda, en dat helpt me dan weer bij mijn studies. Roeien zorgt ervoor dat ik ook op school betere resultaten haal”, lacht ze. “Maar roeien betekent meer dan dat intussen. Ik heb er vrienden gemaakt en in het weekend maken we het dan ook naast de training gezellig, of trekken we samen naar wedstrijden.”

Jolijn schuift wekelijks over het kanaal Brugge-Oostende, gemiddeld 16 kilometer per training. Vanaf de sluis van Plassendale wacht haar daar een mooi stukje natuur. Veel tijd om daar aandacht aan te besteden, heeft ze weliswaar niet. “Tenzij er plots eendjes voorbij zwemmen, dan trek ik toch even wat minder hard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier