Eindelijk weekend: tonnen energie puren uit zeewier

Kelly van Houtte: “Ik geraak niet uitverteld over zeewier.” (Foto Fien Cools)
Nancy Boerjan

Op zoek naar groots natuurschoon zocht Kelly Van Houtte een paar jaar geleden het westen van Canada op, waar ze eindeloze wandelingen langs de kust maakte.

De grote plukken zeewier trokken er haar aandacht. Ze ontmoette er Amanda die er ’s zomers zeewier plukt om te verwerken in verzorgingsproducten en het verse wier – rijk aan mineralen en vitaminen – aan horecazaken verkoopt, maar er ook workshops en -wandelingen rond organiseert. Terug in Meetkerke waar ze woont, ging Kelly (32) op zoek naar zeewier aan onze kust. “Intussen ken ik de algen die in de omgeving van de Oostendse Spuikom groeien goed, weet ik welke soorten wanneer groeien, wat hun eigenschappen zijn en waarvoor je ze best gebruikt”, vertelt ze.

“Eikenwier – een van de meest herkenbare soorten bij ons – vind je vooral op golfbrekers, maar er is ook zeesla, bijzonder rijk aan ijzer, en zelfs nori, het wier waarmee sushi wordt gemaakt. De een is lekkerder dan de ander, maar het is prettig om dat uit te zoeken.” Kelly vertelt het ook honderduit tijdens de zeewierwandelingen die ze nu zelf organiseert tijdens weekends. Met een baby op komst doet ze het momenteel wat rustiger aan, maar volgend voorjaar neemt ze opnieuw geïnteresseerden op sleeptouw en hoopt ze zelfs op samenwerkingen met toeristische diensten en andere organisaties. “Ik geraak tijdens zo’n wandeling niet uitverteld over zeewier”, vertelt ze. “Mensen hebben er ook veel vragen over en dat leidt telkens tot een mooie wisselwerking die in elk geval mij tonnen energie geeft.”

Volg Kelly op Instagram: z_wier

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.