Eindelijk weekend: de rauwe kracht van roofvogels

Nancy Boerjan

Voor Melanie Soenen (24) uit Bovekerke betekent het weekend sinds vier jaar veelal de handen uit de mouwen steken in de natuur, weer of geen weer, als vrijwilliger bij natuurvereniging De Kerkuil. Haar fascinatie voor roofvogels werd jaren geleden al gewekt bij een vriend die wel eens een nest jonge roofvogels opkweekte. “Hun rauwe kracht, hoe ze hun prooi belagen en verscheuren… De genadeloze kant van het leven in de natuur boeit me enorm. Roofvogels worden wel eens de heersers van de lucht genoemd, en daar valt niets op af te dingen.”

En dus speurt Melanie de hemel af naar vogels, altijd en overal. Soms rijdend in de wagen, soms gaat ze er doelbewust voor op stap: “Me louter kunnen focussen op een vogel in de vlucht doet me alles vergeten. Dan denk ik niet aan wat ik nog moet doen of wat me nog te wachten staat, er is buiten de vogels even helemaal niets.” Samen met de andere vrijwilligers hangt ze nestkastjes waar kerkuilen die nodig kunnen hebben. Of gaat ze op zoek naar waar de kiekendief midden in een veld een nest heeft gemaakt om te vermijden dat er een landbouwmachine over walst. Ze reinigt nesten, ringt en telt vogels…

En bovenaan haar bucketlist staat een reis naar Batumi in Georgië, bekend onder vogelaars om de enorme aantallen roofvogels die vanuit Afrika naar de noordelijk gelegen broedgebieden vliegen, langs de smalle strook tussen de kleine Kaukasus en de Zwarte Zee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.