Eindelijk weekend: creativiteit die verbindt

Niek Devos ontdekte tien jaar geleden de techniek van het zeefdrukken. (Foto Pieter Clicteur) © Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Op zoek naar een plekje waar hij tijdens het weekend kan zeefdrukken, kwam Niek Devos – opvoeder tijdens de week – terecht in een leegstaand café in Lichtervelde.

Hij kon er zijn gang gaan, op voorwaarde dat hij er de toog liet staan. Twee jaar later staat hij er nog, in het gezelschap van raamwerken, een lichtbak, een textielcarrousel en nog een handvol oude toestellen waarmee hij artisanaal tekeningen overbrengt op papier maar ook T-shirts en totebags. “Ik teken graag, dat heb ik van mijn moeder die schilderde”, vertelt hij. “Maar eigenlijk is het om het even wat ik doe, als ik maar creatief kan zijn. Toen ik tien jaar geleden de techniek van het zeefdrukken ontdekte – ik speelde toen in een band en wilde zelf onze T-shirts bedrukken – was ik verkocht. De intensieve aandacht voor het proces en het repetitieve van de carrousel werken bijna therapeutisch voor mij.”

“Maar wat het nog mooier maakt is dat ik dit ook met anderen kan delen. De meest diverse mensen komen hier terecht en dan vind ik het prettig om samen met hen een idee uit te werken, te experimenteren met kleuren, prints en technieken. We praten erover bij een pintje aan de toog en leren er elkaar beter kennen. Of ik laat kinderen tijdens een workshop hun fantasie botvieren; daar komen de mooiste resultaten uit. Creativiteit die verbindt, noem ik het. Of hoe je met een simpele beweging iets heel bijzonders tot stand kunt brengen…”

Meer info: Facebookpagina van PRINTBAaR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier