Eerste hulp bij kamerplanten

Als er nog een paar redelijke blaadjes zijn aan je monstera kan je die er zeker weer bovenop krijgen. © GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Nu de coronamaatregelen stilaan wat losgelaten worden, keren heel wat mensen terug naar kantoor. En herinneren ze zich dat ze een plant naast de computer hadden staan, die er ondertussen nogal understatement triestig uitziet. Of al die weken thuis hebben ervoor gezorgd dat je planten net iets te veel liefde lees: te veel water hebben gekregen? Tijd om je kamerplant weer tot leven te wekken.

Eerst en vooral: schrijf je plant niet meteen af als dood. Met wat verzorging en een flinke portie liefde help je je plant er zo weer bovenop. Maar wees wel realistisch: wanneer je plant helemaal bruin is, dan kan je waarschijnlijk niet veel meer doen. Wanneer er toch nog een paar redelijke blaadjes zijn aan pakweg een monstera, kan je die plant er zéker weer bovenop helpen.

Net genoeg water

Wanneer je plant wekenlang eenzaam op kantoor stond, zal een slok water niet voldoende zijn. Je zal zien dat het water recht door de aarde loopt en er aan de onderkant weer uitkomt. De aarde is zo uitgedroogd dat ze geen vocht vasthoudt. De oplossing: je plant in een bak of lavabo met water zetten. Laat je plant een paar uur water opnemen tot de aarde volledig doordrenkt is.

Een teveel aan water herken je doordat de bladeren van je plant geel worden. Wanneer je schimmel op de aarde ziet, laat je ook best die gieter staan. Laat je plant even uitdrogen maar niet té en leer herkennen wanneer je water moet geven: steek je vinger een vijftal centimeter in de aarde. Voelt het daar nog nat? Geef dan géén water.

Ziet je plant er nog altijd slecht uit? Tijd om te verpotten. Een verse portie potgrond kan wonderen doen. Kies altijd een pot die één slagje groter is dan de vorige. Verpotten doe je ook het best in de lente en de zomer, omdat dat je plant een boost geeft om extra te groeien. Het is nu dus hét moment. Tijd om die plant te redden!

Naar buiten

Nu de temperaturen wat meer de hoogte ingaan, is het een goed idee om je kamerplanten eens naar buiten te doen. Wat extra frisse lucht, die stoflaag van de hele winter kwijt… Vanaf juni zouden ze het er prima moeten doen. Let wel, zet ze niet zomaar meteen buiten. Stel je voor: je hele leven knus binnen en plots ben je blootgesteld aan de elementen. Wat een shock! Zorg voor een langzame overgang. Een paar uurtjes buiten, weer naar binnen… Ook niet alle planten komen hiervoor in aanmerking: tropische planten zoals philodendrons of orchideeën blijven beter binnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.