Een plant om helemaal verliefd op te worden

Gillian Lowyck

De maranta is een prachtige plant die – met de nodige zorg en liefde – de show zal stelen in je interieur. De bladeren hebben niet alleen een schitterende tekening, ze bewegen ook nog eens!

De maranta heet ook wel gebedenplant of tiengebodenplant. Die namen heeft de plant te danken aan het feit dat de bladeren ‘s avonds, wanneer het donker wordt, zichzelf ‘dichtvouwen’, of meer naar boven gaan staan. Zoals handen die aan het bidden zijn, dus. Dat ‘bladerenspel’ valt trouwens echt wel goed op en is heel leuk om te zien.

Het meest opvallende aan de maranta is natuurlijk het patroon op het blad: groene bladeren met dikke roze nerven, in combinatie met lichtgroene vlekken. De maranta maakt ook bloemetjes – iets wat ik voordien niet wist en waardoor ik dus aangenaam verrast was. Het zijn kleine, wit-roze bloemetjes die niet geuren. Niet zo speciaal, maar wel een leuk extraatje!

De maranta komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en dan voornamelijk in de jungle in Brazilië. Daar kan de plant meters hoog worden. Er zijn ongeveer 25 soorten in de marantafamilie en de bladeren van sommige soorten worden door de inheemse bevolking soms gebruikt als dakbedekking of om er waterdichte manden van te maken. De maranta is al lang bekend in onze regio en werd rond 1570 vernoemd naar Bartholomeo Maranti.

Een plant om helemaal verliefd op te worden

Ik moet toegeven dat ik lang gedacht heb dat mijn maranta een calathea was. Die plant heeft net als de maranta een kleurrijk bladpatroon én beweeglijke bladeren. Daarnaast behoren ze ook tot dezelfde familie; het enige verschil is dat de maranta één zaadje in de vrucht heeft en de calathea drie. Een begrijpelijke fout, niet?

De maranta behoort niet tot de gemakkelijkste kamerplanten – hij stelt nogal veel eisen aan zijn standplaats… – maar is wel een van de allermooiste. Wie wel fan is van de kleurrijke bladeren, maar minder van het temperament van de maranta, kan zijn geluk beproeven met een calathea. Maar eens je een perfect plaatsje gevonden hebt voor je maranta, word je elke keer weer verrast…

Verzorging

Licht: Wat je vooral moet onthouden, is dat de maranta afkomstig is uit de jungle. Dat betekent dus dat de plant doorgaans groeit onder een bladerdak. Geen volle zon dus, maar wel voldoende licht.

Water:Het allerbelangrijkste voor een maranta is voldoende luchtvochtigheid. Want in de jungle is het niet droog… Opletten dus met de centrale verwarming. Ik laat de aarde van mijn maranta altijd volledig opdrogen voor ik weer water geef. Niet enkel bovenaan aan de aarde voelen, maar steek je vinger enkele centimeters diep. Je kan de plant ook af en toe besproeien met wat water.

Temperatuur: De maranta heeft het graag warm. Plaats je plant dus niet in een kamer waar het in de winter wel eens koud kan worden. Onder de twaalf graden zal de maranta het niet overleven. Tussen de 18 en 21 graden is ideaal.

Tips en Tricks

De maranta maakt nieuwe bladeren in de lente en de zomer. Mijn exemplaar groeide aan een sneltempo en maakte elke week wel twee nieuwe bladeren. Als je de groei wil stimuleren, dan verpot je de plant in de lente – die regel geldt voor alle kamerplanten – en dat in een pot die 20 procent groter is dan de vorige.

Als je maranta spint krijgt, betekent dat doorgaans dat de luchtvochtigheid te laag is. Moeilijk te bestrijden, maar het kan wel lukken door de plant buiten te plaatsen – want je wil natuurlijk niet dat ook je andere planten ziek worden – en de aangetaste bladeren te verwijderen. Op het internet vind je ook heel wat biologische bestrijdingsmiddeltjes.

Een extra maranta? Dat kan door – in het voorjaar – een stuk van de wortelkluit te scheuren!