Een ode aan de tomaat

Philip Vermeulen kweekt biologische tomaten boordevol smaak.©Davy Coghe Davy Coghe
Philip Vermeulen kweekt biologische tomaten boordevol smaak.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Vier weken lang zetten we met de Korte Keten een smakelijke samenwerking tussen een chef-kok en lokale producent in de kijker. Met aandacht voor verse en kwaliteitsvolle seizoensproducten, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Deze week zijn dat chef Patrick Devos en Biobedrijf Vermeulen.

De smaak voor streekproducten is een kennis én een weten. Geen grotere pionier in het koken met biologische producten van de korte keten dan chef-kok Patrick Devos uit Brugge. “Onze streekproducten zijn fantastisch. Ik ga voor mijn restaurant al meer dan dertig jaar op zoek naar lokale mensen die kwalitatieve producten kweken. Gedreven mensen die keihard werken, maar gepassioneerd zijn door wat ze doen. En door dicht te staan bij die producenten, weet je perfect wanneer welk product op zijn best is in je keuken. Ze kennen je manier van werken en leven mee op het ritme van je restaurant. De lekkerste tomaten, courgettes en aubergines haal ik bij het biobedrijf van Philip Vermeulen uit Ruddervoorde.”

Superfood

Biologische tomaten die overlopen van smaak én kleur, dat is het primaire vakgebied van Philip. Met kennis van de gezondheidswaarde van de tomaten en een wisselwerking in kennisoverdracht tussen zijn bioproducten en zijn klanten. “Al zeker twintig jaar werk ik nauw samen met Patrick Devos in het systeem van de kwalitatieve korte keten. Waarbij we samen op zoek gaan om de juiste smaken op het bord van zijn gasten te krijgen. De Noir De Crimee een donkerbruine vleestomaat met een zachte zoete smaak , de mooie groene friszure Green Zebra en de Lyterno zijn enkele van zijn culinaire lievelingsproducten. Die laatste ziet eruit als een gewone rode tomaat, maar scoort door de biologische manier van kweken erg hoog als gezonde ‘superfood’-tomaat door de grote aanwezigheid van antioxidanten zoals lycopeen.”

Ondertussen is de thuisverkoop opnieuw gestart op het biobedrijf van Philip. De eerste komkommers, aubergines, courgettes, paprika’s, kerstomaatjes, tomaten, prei en Belgische primeurkersen openen het seizoen. Elke zaterdag van 10 tot 12 uur ontdek en koop je hier zelf de lekkerste smaken. Inclusief huisbereide tomatenpassata’s en tomatensalsa’s.

www.patrickdevos.bewww.biobedrijfvermeulen.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten