Een koelkast vol inspiratie

Nancy Boerjan

We gooien nogal makkelijk restjes weg omdat we denken dat we er niks meer mee kunnen doen. Of we hebben geen zin om twee dagen na elkaar hetzelfde te eten. Jennifer Schleber bewijst dat het anders kan: kijk wat er in je koelkast ligt en maak er iets lekkers mee.

Jennifer Schleber kreeg de liefde voor eten al van jongs af van haar ouders mee. Ze leerden haar om gerechten uit alle windstreken te proeven en te appreciëren. Het duurde niet lang voor ze zelf in de potten wou roeren. Als student werkte ze jarenlang in allerlei keukens en voelde ze haar passie voor koken alleen maar groeien. En dikwijls was het daar ook een kunst om creatief te zijn met de ingrediënten die voorhanden waren. Maar dat scherpte haar vindingrijkheid alleen maar aan. Hoe Jennifer restjes verwerkt in verrassende maar lekkere gerechtjes, lees je op haar site.

Hartige broodbeignets

Dit heb je nodig (voor 4 stuks)

3 sneetjes brood

50 g geraspte kaas of in kleine blokjes (gebruik gerust een mix van overschotjes)

2 ei(eren)

2 pijpajuintjes in fijne reepjes

2 el peterselie fijngehakt (of andere kruiden)

1 handvol wortel(en) geraspt (optioneel)

peper en zout naar smaak

plantaardige olie om te frituren (kokosolie kan ook)

Zo maak je het

Warm de friteuse of plantaardige olie in de pot voor tot deze goed warm is. De beste test is om een klein stukje brood in de olie te dompelen. Als die mooi bruist is de olie warm genoeg.

Doe alle ingrediënten behalve de plantaardige olie samen in een blender of hakmolentje en mix door elkaar tot je een dik beslag krijgt.

Dompel een klein lepeltje van het beslag in de olie en bak dat tot de beignet mooi goudbruin en gaar is. Proef om te weten of je beslag voldoende gekruid is en kruid eventueel een beetje bij.

Laat telkens een gehoopte eetlepel van het beslag in de hete olie zakken. Afhankelijk van de grootte van je friteuse of pot zal je meerdere beignets tegelijk kunnen bakken. Bak de beignets +/- 6 minuten en draai ze af en toe om tot ze aan alle kanten mooi goudbruin en krokant zijn.

Schep de beignets uit de olie en laat ze uitlekken op een velletje keukenrol.

Serveer onmiddellijk met wat frisse tzatziki of een andere dip. Of houd de beignets afgedekt warm in een op 120 °C voorverwarmde oven terwijl je nog meer beignets bakt.

Jacket potatoes

Foto emptythefridge.be
Foto emptythefridge.be

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

grote aardappel(en) vastkokend

olijfolie

restjes uit de koelkast, zie lijstje hiernaast

Zo maak je het

Wrijf elke aardappel in met een beetje olijfolie.

Bak de aardappelen gedurende 20 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven.

Verlaag de temperatuur vervolgens naar 170 °C en bak ze verder gedurende 45 minuten tot de schil krokant is en de aardappelen zeer gaar zijn.

Maak een inkeping in de bovenkant van de aardappel en knijp een beetje in de zijkanten zodat er een opening ontstaat.

Omdat er wat de toppings voor Jacket potatoes betreft, keuze en variatie te over is, volgt hier een lijstje van mogelijke combinaties en recepten:

De ‘USA classic’: zure room, cheddar kaas, pijpajuin en krokant gebakken spek

Zweeds: zure room, dille en gerookte zalm

Mexicaans: een restje chili con carne, avocado, zure room en koriander

Grieks: restje kip en tzatziki

Engels: met ‘baked beans’, bacon of worstjes en cheddar

Spaans: chorizo, paprika en kaas

Hummus met champigons

Een koelkast vol inspiratie

dit heb je nodig (voor één portie)

8 stuks champignons

2 el olijfolie

2 teentjes knoflook

1 bokaal kikkererwten

2 el tahini

4 el olijfolie

1 citroen

1 el sesamolie optioneel

1 snuifje chilivlokken

peper en zout

Zo maak je het

Snijd de champignons in schijfjes en stoof ze aan in olijfolie tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Kruid naar smaak met peper, zout, knoflook en chili. Laat ze kort afkoelen.

Mix de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten met de afgekoelde champignons, de tahini, olijfolie en sesamolie. Voeg een beetje water toe indien de hummus te dik is en kruid naar smaak met citroensap, peper en zout en extra chili.

Empty the fridge

Een koelkast vol inspiratie

Jennifer vindt het zonde om te zien hoe we overschotjes weggooien. Haar beste recepten verzamelde ze in het kookboek Empty the Fridge. Geen klassieke restjesrecepten zijn het, maar kleurrijke gerechten uit alle windstreken. Denk aan een panzanella met pompoen en croutons of een rijstgratin met bladgroenten. Bovendien vind je er allerlei nuttige weetjes en bewaartips in, om voedselverspilling tegen te gaan.

www.emptythefridge.be

‘Empty the fridge’ door Jennifer Schleber, Uitgeverij Van Halewyck, 180 blz., 20 euro.