Een huis vol doodles

Gillian Lowyck

Jook – het alter ego van Joke Neyrinck – houdt van kleurrijke tekeningen en figuurtjes. Eerst digitaal, maar nu ook op de muren. Ze begon er te tekenen op de muren van haar huis en nu kan ze niet meer stoppen… Een oud herenhuis in Oostende, met een échte twist: welkom in het doodlehuis van Jook.

Kunstenares Joke – Jook – Neyrinck (35) is afkomstig van Ardooie, maar woont al een aantal jaren in Oostende, samen met haar man Augustijn Vermandere en hun zoon Mozes (5). Ze wonen in een oud herenhuis in de belle-époquewijk, waar ze ook haar eigen galerie heeft. Ze timmert al een aantal jaren aan de weg met haar bijzondere, kleurrijke figuurtjes die op het eerste gezicht lijken op doodles; tekeningen die je een beetje gedachteloos en intuïtief maakt terwijl je bijvoorbeeld telefoneert. Maar de figuurtjes van Jook zijn helemaal niet gedachteloos… Joke maakte aanvankelijk haar surrealistische doodles digitaal, maar nu gebruikt ze nog een heel ander canvas: haar huis.

“Ik ben al heel lang gefascineerd door het kunstenfestival The Crystal Ship in Oostende”, opent de kunstenares. “Ik zou ook héél graag deelnemen aan een dergelijk festival, maar heb nog nooit op een grote muur gewerkt. Het is helemaal anders werken als je een kunstwerk op zo’n grote muur maakt, aangezien je er heel dicht op zit te kijken… Daarom besloot ik om alvast wat te oefenen op de muren van mijn eigen huis.”

Doodles gingen viraal

Een huis vol doodles

Joke vond inspiratie bij andere doodlekunstenaars en ging aan de slag. In drie dagen tijd heeft ze haar badkamer, terras en de slaapkamer van haar zoontje helemaal ondergedoodled. Eerst schilderde ze de muren wit en daarna begon Joke aan de tekeningen met verfstiften. “Van het hele proces maakte ik heel wat foto’s en filmpjes. Die heb ik dan online gezet, op YouTube en Facebook, maar ook op de website Boredpanda, waar kunstenaars hun creaties kunnen delen. Mensen van over de hele wereld kunnen dan punten geven. Mijn foto’s en filmpjes gingen viraal”, zegt Joke trots.

“Ik wil mijn hele huis vol tekenen”

Een huis vol doodles

Duizenden mensen bekeken de figuurtjes van Joke en dat leidde ertoe dat ze nóg verder wil gaan met haar doodlekunst. “Ik ben van plan om mijn hele huis zoveel mogelijk vol te tekenen”, glimlacht ze. “Nu staan eerst de living en de keuken op de planning. Ik heb niet echt een design in mijn hoofd als ik van start ga met de tekeningen. Ik zie wel waar ik uitkom. Mijn zoontje heeft in zijn eigen kamer ook getekend op de muren; daar ben ik dan mee aan slag gegaan.” Joke werkte voor de filmpjes samen met haar man Augustijn. Hij zorgde telkens voor de muziek en hielp ook bij het filmen.

Geen hoogtevrees

Een huis vol doodles

“Ik hoop om op termijn fulltime aan de slag te kunnen gaan als illustrator“, gaat Joke voort. “Ik zou graag meer in opdracht werken. The Crystal Ship zie ik mezelf dus wel doen, want ik heb geen hoogtevrees”, lacht ze. “Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan evenementen, optredens waarbij ik dan live doodle of het opvrolijken van fietstunnels, scholen… Ik wil overal doodlen. Maar dat betekent niet dat ik stop met tekenen op papier, zeker niet.”

En Joke heeft nog meer fijn nieuws: een Brits productiehuis heeft haar gecontacteerd om een reportage te maken over haar huis. En ondertussen blijft ze voortwerken; ook haar kleren, schoenen en drinkbekers zijn ondertussen helemaal omgetoverd tot een deel van haar gekke doodlewereld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.