Een fantastische speling van het lot

Peter en Lorenzo op het dek van Le Fabuleux Destin. Voor de uitbating van de B&B krijgen ze de hulp van kinderen Ina en Arne. © Bjorn Vandenabeele
Redactie KW

Stel je voor: je bent al jaren op zoek naar een exclusieve woning, maar vindt niets dat je hart sneller doet slaan én binnen je budget ligt. Tot je op een bepaalde dag in een hotel aankomt, maar dan blijkt dat je boeking niet is doorgekomen, je op zoek moet naar iets anders én een schitterende woonboot tegenkomt. Het overkwam Peter Hennion en Lorenzo Billiet, sinds kort de trotse eigenaars van de woonboot Le Fabuleux Destin, die nu aan het historische sas in Plassendale bij Oudenburg ligt.

Het was alsof het lot Peter Hennion (44) en Lorenzo Billiet (31) richting het oude vrachtschip Cascade bracht. “Voor een project moest ik begin dit jaar een viertal maanden naar Hasselt, waar ik meestal ook twee nachten per week verbleef”, opent Peter. “Op een avond in februari, toen ik in mijn hotel toekwam, bleken ze mijn reservering niet gekregen te hebben en zaten alle andere Hasseltse hotels vol. De eigenaar kende wel nog iemand die een boot had waarop hij een kamer verhuurde.”

Op het opgegeven adres zag Peter Le Fabuleux Destin liggen. “Dat was niet de boot waar ik terechtkon, maar de eigenaar grapte wel dat de boot te koop stond omdat hij met pensioen ging… Een week later was hij van ons, terwijl we technisch en praktisch eigenlijk niks wisten over wonen op een boot.”

Een fantastische speling van het lot
© Bjorn Vandenabeele

Als chambres b’hôtes uitgebaat

Met de aankoop van de boot vervullen Peter en Lorenzo een oude droom. “We waren al altijd op zoek naar een bijzondere woning”, vult Lorenzo aan. “We deden al eens een bod op een molen in Stalhille, maar ook op enkele historische gebouwen in Brugge. En de Rio Claro, het ruim 77 meter lange varende erfgoedstuk aan de Kruisvest in Brugge, had ons vroeger al eens van het leven op een boot laten dromen.”

En net toen het koppel het niet meer verwachtte, kwam Le Fabuleux Destin ofte de Cascade in zijn leven. “Tien jaar lang hebben de vorige eigenaars het schip in Hasselt als chambres b’hôtes uitgebaat en alles was nog in perfecte staat. De inrichting van de boot is van de hand van architect Vittorio Simoni. Een naam die ongetwijfeld een belletje doet rinkelen, al is dat wellicht niet omwille van de architectuur. Vittorio is de pa van Matteo, de acteur die onder meer Smos in Safety First speelt.”

Een fantastische speling van het lot
© Bjorn Vandenabeele

Het vrachtschip dateert uit 1964 en heeft enkele duidelijke linken met West-Vlaanderen. Het vervoerde indertijd tientallen keren granieten blokken van Dinant naar Zeebrugge om er de havenmuren mee te bouwen. “Oudere schippers herkenden de Cascade nog toen we haar van Hasselt naar Oudenburg door de sluizen voeren”, zegt Peter. “Nadat de boot uit dienst genomen werd, zo’n twaalf jaar geleden, liet de vorige eigenaar hem in Harelbeke verbouwen tot wat hij nu is. Alle meubels zijn op maat gemaakt voor dit schip van 660 ton.”

Moeilijke ‘position switch’

De ‘position switch’ van Hasselt naar Oudenburg bracht wel heel wat administratieve rompslomp met zich mee. Aan het Sas in Plassendale in Oudenburg was immers geen zone voor woonboten voorzien. “Ook qua nutsvoorzieningen was het een heel karwei om alles geregeld te krijgen, maar we zijn er nu bijna helemaal uit. Onze woonboot met B&B-gedeelte komt nog vijftig meter verder te liggen – er moet nog een ponton komen – maar voor de rest zijn we blij met de rust en de natuur die we om ons heen hebben. Bovendien spreekt deze locatie, bij de oude sassen in Oudenburg, ons enorm aan. Vroeger hadden we al interesse voor een villa hier vlak om de hoek”, verklapt het koppel.

De inrichting van boot is van de hand van architect Vittorio Simoni, de vader van acteur Matteo.
De inrichting van boot is van de hand van architect Vittorio Simoni, de vader van acteur Matteo.© Bjorn Vandenabeele

Le Fabuleux Destin is 55 meter lang en net iets meer dan 7,5 meter breed. De motor is nog altijd die uit 1964. 130 ton betonplaten zorgt voor de juiste balans van het schip, waarop je niets van deining voelt. Binnenin zit al het comfort dat je maar kan bedenken, inclusief een zwembad! In totaal is er 400 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, buiten is er nog 100 vierkante meter aan terrassen.

“We hebben allebei een job. Het B&B-gedeelte wordt voor ons dan ook niet onze hoofdactiviteit”, sluit Lorenzo af. “We zullen deze boot zonder stress uitbaten, enkel in de weekends en schoolvakanties. En onze kinderen helpen mee. Zij zullen telkens het ontbijt verzorgen. En onze aanstaande schoonzoon is Peters rechterhand voor het onderhoud van de vele technische installaties.”

De goed uitgeruste keuken werd volledig op maat gemaakt.
De goed uitgeruste keuken werd volledig op maat gemaakt.© Bjorn Vandenabeele

De eerste B&B-test volgt midden september, wanneer Peter en Lorenzo hun eerste gasten ontvangen. “Ondertussen hebben we ook twee arrangementen uitgewerkt. Zo zullen de gasten met een roeibootje dat ooit op de vijvers van het kasteel van Versailles ronddobberde op het kanaal van een romantische picknick kunnen genieten. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze gasten moet Le Fabuleux Destin een onvergetelijk verblijf worden.”

(Bjorn Vandenabeele)

Meer informatie en reserveringen op www.droomboot.be.

Een fantastische speling van het lot
© Bjorn Vandenabeele

Een fantastische speling van het lot
© Bjorn Vandenabeele

Het dek is de ideale plaats om te genieten van de rust en de prachtige natuur.
Het dek is de ideale plaats om te genieten van de rust en de prachtige natuur.© Bjorn Vandenabeele

De scheepsbel heeft een emotionele waarde voor Lorenzo en Peter. Bij het aanmeren in Passendale werd ze geluid voor de opa van Lorenzo die op sterven ligt.
De scheepsbel heeft een emotionele waarde voor Lorenzo en Peter. Bij het aanmeren in Passendale werd ze geluid voor de opa van Lorenzo die op sterven ligt.© Bjorn Vandenabeele

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.