Een date via een app is behalve een potentieel risico ook gewoon plezant

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Dit magazine mag dan wel in een goednieuwskrant zitten, het was een deprimerende nieuwsweek voor holebi’s, vrouwen en mensen van kleur. Dodelijk geweld, discriminatie, verborgen en minder verborgen racisme en seksisme. De feiten zijn onmiddellijk het trieste antwoord op de vraag of vrouwendag, Black Lives Matters of prides nog nodig zijn.

Vrouw, holebi en niet-wit zijn, is anno 2021 gevaarlijk. Ja, ook hier in België. Iedereen die dat betwist, behoort niet tot minstens één van bovenstaande groepen. En jammer genoeg zijn het die stemmen, die betwisten, minimaliseren of die slachtoffers in een verdedigingspositie duwen, die het luidst roepen en nog steeds het meest gehoord worden. Want had David Polfliet voorzichtiger moeten zijn en niet met onbekenden afspreken? Dat is hetzelfde als tegen slachtoffers van seksueel geweld zeggen dat ze misschien beter geen korte rok hadden moeten dragen. Wist Meghan Markle waaraan ze begon toen ze trouwde met de liefde van haar leven en een niet-wit kind op de wereld zette? Alstublieft. Dit zijn slachtoffers. Punt. Geen relevanter persoon om hier overkoepelend te citeren dan Markle: ‘Vrouwen moeten geen stem krijgen, ze hébben een stem. Je moet gewoon luisteren.’ Het is triest, wraakroepend en angstaanjagend wat er allemaal gebeurt. De ongenuanceerde vileine opmerkingen op het internet daarbovenop kunnen we zeker missen.

“Vrouwen moeten geen stem krijgen, ze hébben een stem. Je moet gewoon luisteren.”

Ik probeer altijd positief te blijven. En dan helpt een date met een onbekende via een datingapp. Want dat is behalvepotentieel een risico ook gewoon plezant. Die las mijn stukje over de romantiek van een tandpastadop dat hier enkele weken geleden verscheen en ging over het plezier van alleen wonen en het positieve effect ervan op je liefdesleven. De onbekende suggereerde of ik geen drieluik over die pastadop kon maken. Mijn perspectief kenden we intussen, klonk het, maar wat met de dop en de tube? Het is geen diepe discussie over basisrechten geworden. Wel een fijn gesprek, met diepgang, maar vooral een vrolijke portie lichtheid. Ook van waarde in een maatschappij waar momenteel donker, verdriet en frustratie heersen. Intussen werk ik aan dat drieluik. En een tweede date.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.