Een boeket uit de pluktuin

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Je zou het niet verwachten, maar langs een drukke straat in Gent ligt een bloemenparadijs verscholen. In de tuin van Marjan Meganck kan je langsgaan om je eigen boeket bloemen te plukken. Dahlialiefhebber? Dan is het nu hét moment om een bezoekje te brengen.

Je kent Marjan Meganck van het boek Het is een ander jaar, dat ze schreef over haar borstkankerdiagnose en herstel. Samen met comedian en schrijver Wouter Deprez en hun twee zonen woont ze in een huis in de toepasselijke Bloemekenswijk in Gent. Ze besloot een goed jaar geleden om haar tuin om te vormen tot pluktuin. “Ik ben opgegroeid op de boerenbuiten en als kind plukte ik altijd veldboeketjes. In de loop der jaren raakten de bloemen en de tuin wat op de achtergrond.”

Tot Marjan vrijwilligerswerk deed bij bloemenpluktuin Floralieke in Lommel. “Het was druk en ik kreeg de vraag om mee te helpen met boeketjes maken. Ik had dat eerlijk gezegd nog nooit gedaan; uit mijn eigen tuin plukte ik nooit bloemen. Van zodra ik begon met schikken, voelde ik me volledig in mijn element. Ik vond het echt héérlijk en het lukte elke keer goed. Ik voelde dat dit was wat ik moest doen.”

Dahlia’s

Marjan begon met het aanplanten van tulpenbollen, opkweken van eenjarige bloemen die perfecte snijbloemen zijn zoals leeuwenbekjes, korenbloemen, cosmos, wilde peen… En ze stelde haar tuin open voor bezoekers. Op afspraak kan je er bloemen gaan plukken, of een boeketje op voorhand laten maken door Marjan. Vandaag staan de dahlia’s te stralen in de nazomerse zon.

“Ik heb een aantal van mijn dahlia’s voorgetrokken in een pot binnen en de rest in de grond gestoken. Een van de dahliaknollen die in een pot zaten, was helemaal gerot. Ik waagde het toch om hem in de grond te steken en vandaag is het een prachtige plant geworden. Ik denk dat dat een van de belangrijkste lessen is bij het kweken van dahlia’s en bloemen in het algemeen: gewoon uitproberen en het niet opgeven.” En misschien nog de allerbeste tip: “Zet overal waar je kan een boeketje neer.”

Bloemenpluktuin op afspraak: 0473 29 57 90.


© GLO

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.