DIY: Maak je eigen plantenterrarium

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is behalve zot van planten en bloemen, ook bedreven in alles wat DIY is. Hier legt ze uit hoe je je eigen plantenterrarium maakt.

Elke plant die je in huis haalt, moet je op zijn minst af en toe eens water geven. Of niet? Een handige oplossing voor wie graag wil genieten van groen in huis maar geen tijd heeft om de gieter vaak boven te halen: een plantenterrarium! Met de juiste benodigdheden heb je het in een mum van tijd zelf gemaakt.

In een terrarium creëer je op heel kleine schaal een biotoop. Een volledig ecosysteem in het klein, dus. In de jaren zestig en zeventig waren zulke terraria al erg populair. Terecht, als je het ons vraagt. Je hebt er weinig tot geen werk aan én het staat nog eens mooi in je interieur.

Open of gesloten?

Eerst en vooral: wil je een open of gesloten terrarium? Bij een open terrarium zal je toch zelf nog water moeten geven, want de planten hier zijn beïnvloed door de omgeving buitenaf. Hier kies je het best planten die houden van de zon, zoals vetplanten en cactussen. Een gesloten terrarium is gemakkelijker. Dat kan uitgroeien tot een ecosysteem dat volledig zelfvoorzienend is. Enkel licht en warmte moeten nog van buitenaf komen.

Het juiste plekje

Oké, je hebt beslist of je een open of gesloten terrarium wil. Next: waar in huis ga je je terrarium zetten? Het best is een droge plek in huis, het liefst niet in de felle zon maar wel graag veel indirect licht. Planten achter glas krijgen het namelijk éxtra warm in de zon.

Zo maak je het

– Volgende materialen heb je nodig voor je terrarium: een schone fles of pot die je kan afsluiten (als je een gesloten terrarium wil). Steentjes, keien, grind of decoratiestenen voor planten, actieve koolstof (vaak te vinden in aquariumwinkels), een vel mos, potgrond en uiteraard miniplantjes. Denk aan varens, cactussen, vetplantjes, vleesetende planten… Tip: zoek een glazen pot waar je makkelijk in kan. Zo kan je de plantjes er vlot in stoppen. Kies niet te veel planten. Drie stuks zijn meestal voldoende. Plaats ze ook niet te dicht bij elkaar, zodat ze de ruimte hebben om te groeien.

– Begin met je pot goed schoon te maken. Leg de eerste laag in je terrarium: de steentjes. Daarna verkruimel je de actieve houtskool. Die zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans maken. Vervolgens bedek je dat alles met een laag mos. Daarna komt een laag potgrond. Nu kan je eindelijk beginnen met planten. Je kan hierbij gebruikmaken van een pincet of koffielepeltje; dat is gemakkelijker om de planten in de fles of pot te krijgen. Eventueel kan je er hier nog wat schelpen of beeldjes bijzetten als decoratie.

– Belangrijk! Voeg nu water toe. Dat water zal verdampen, maar kan niet weg en zo kan je mini-ecosysteem zelfvoorzienend worden. Het best kies je voor regenwater. Voor je je pot definitief afsluit, laat je die nog een week openstaan. Let goed op hoeveel condens er in deze periode in je pot zit. Geen lichte condens? Voeg dan nog wat water toe. Te veel? Laat dan nog even verdampen. Na die week kan je je pot sluiten en zouden je planten het nu op hun eentje moeten redden. Klaar!