“Dit is onze ode aan de koers”

Met ‘De Ronde van Begijn’ trekken Begijn le Bleu en zijn sidekick Bart Vantieghem de komende maanden de culturele centra rond. Ze nodigen telkens twee al dan niet actieve wielercoryfeeën uit, om het samen te hebben over de meeste volkse aller sporten: de koers.

Dubbelinterviews met wisselende centrale gasten, dat lijkt ons toch eerder een televisieformat dan een theatershow?

Begijn: “Het concept bestaat al een paar jaar, maar ik bracht het eerst in de vorm van een koerscafé. Ik heb lang getwijfeld of ik het wel tot een zaalshow zou ombouwen, want alles draait om het volkse karakter en dat wou ik zeker niet verliezen. Maar uiteindelijk zijn het licht en het geluid in een theaterzaal stukken beter, we kunnen het podium volstouwen met rekwisieten en via een groot scherm achter ons kunnen we nu zelfs interactie met het publiek opwekken. Ook dat vind ik belangrijk: het is live en je kan achteraf de toeschouwers ontmoeten.”

Bart: “Op tv zou het volgens mij ook wel werken, maar dat vraagt dan weer om een compleet andere aanpak. Dan moet je er een redactieteam op zetten en moet je het dus wat uit handen geven, terwijl het nu wel het originele idee van Begijn én zijn uitwerking blijft.”

Wat heb jij eigenlijk met de koers? Zou dit ook lukken met voetbal?

Begijn: “Als ik daarvan even zot zou zijn, waarom niet? Ik moést dit gewoon doen. Ik kreeg de koerskriebels van mijn vader. Ik groeide op in Sint-Niklaas, waar vroeger de Ronde van Vlaanderen vertrok. Andere ritten volgden we op tv van start tot finish, zodat we zeker geen enkele demarrage of valpartij zouden missen. Met de nodige pateekes erbij uiteraard. Die zijn nu vervangen door frieten met stoofvlees. Da’s echt traditie bij ons!”

Bart: “Ik ben iets minder fanatiek als het om de sport zelf gaat, maar als retroliefhebber ben ik dan weer helemaal weg van die oude wielertruitjes, die we in het decor aan een waslijn hangen. Die moeten de sfeer van de jaren zeventig oproepen, en de heroïek die toen nog aan de koers vast hing.”

“Klopt dat eigenlijk van die spontane erecties in volle sprint?”

Begijn: “Eerder dit jaar kwam er al een gelijknamig boek uit met verhalen en interviews, waarvoor ik de koers dan ook wel van binnenuit wou beleven. Drie jaar lang ben ik naar supporterscafés getrokken, heb ik in volgwagens gezeten en was ik zelfs opgetrommeld als afsteker, om drankbussen aan te geven. Greg Van Avermaet snelde op mij af tijdens Parijs-Roubaix, maar ik verstijfde van de stress. Ik wou het niet op mijn geweten hebben dat die bidon onder zijn wielen zou terechtkomen, dus duwde ik die snel in de handen van mijn buur. Nee jong, geef mij dan maar die volle zaal!”

Vanachter een draaitafel zweept Bernard Bidon - Bart Vantieghem dus - het publiek op.
Vanachter een draaitafel zweept Bernard Bidon – Bart Vantieghem dus – het publiek op.

Allez, roulez!

Comedian Begijn le Bleu laat zich in ‘De Ronde van Begijn’ bijstaan door Avelgemnaar Bart Vantieghem, die ook actief is als cartoonist voor Deze Week. Als Bernard Bidon warmt Bart het publiek op achter de discobar en hij imiteert ook enkele wielergoden. “De wielersport is de jongste jaren erg gemoderniseerd, maar ik wou het volkse aspect en het onder-de-kerktoren-gehalte van weleer behouden”, zegt Begijn. “De retro wielertruitjes van Bart hebben iets kitscherigs, wat ik op zich al humoristisch vind. Zijn platen en de Rodania-loop katapulteren me zo terug naar mijn kinderjaren, toen ik de Tour de France naspeelde, handtekeningen van wielrenners verzamelde en de kermiscoureurs achterna snelde om zelf nog van het laatste applaus te genieten. Mijn ego was toen al zo groot als dat van Roger De Vlaeminck!”, proest hij het uit.

Andersom zijn die coureurs natuurlijk niet vertrouwd met dit podium. Hoe heb je hen kunnen overtuigen?

Begijn: “Bij de renners die nog actief zijn, was dat natuurlijk wat lastiger. Als zij in deze wintermaanden eens niet hoeven te trainen, willen ze immers liever bij hun familie zijn. Maar bij de anderen ging dat heel vlot. Bijna iedereen wou meteen meewerken. Het verbaasde mij eigenlijk hoe benaderbaar die mannen zijn. Bij de meesten vroeg ik het gewoon via Twitter en daar kreeg ik heel snel een antwoord.”

Bart: “Wellicht hapten ze ook toe, net omdat dit buiten hun comfort zone valt. We stellen immers niet die vragen die ze anders van sportjournalisten voorgeschoteld krijgen. Wel willen we weten wat er klopt van die mythe van de biefstuk in de broek, of van die spontane erecties in de sprint. Verder gaat het natuurlijk over doping, maar ook over de rol van hun vrouw in hun carrière, of over homoseksualiteit in de koers… Kortom: geen enkel taboe blijft overeind!”

Op donderdag 16 november is ‘De Ronde van Begijn’ in cc CasinoKoksijde te zien, met Paul Herygers en Yves Lampaert als kopmannen. Bekijk de volledige speellijst op www.begijnlebleu.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.