Den Heksestoel in Loker: Gezellig tafelen in een bruine kroeg

Chef Pieter Janssens kookt al jaren met dagverse producten uit eigen streek. © Westtoer
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Den Heksestoel of La Chaise De La Sorcière dankt zijn dubbele naam aan de ligging in Loker, pal tegen de Franse grens. Hier vind je het beste van twee werelden: de klassieke Franse keuken in een authentiek West-Vlaams kader.

De mythe vertelt dat heksen hier vroeger boven de voordeur van het eeuwenoude hoekhuis konden uitrusten, zodat zij geen kwade geesten mee naar binnen zouden brengen. Tegenwoordig kun je hier op het terras op adem komen tijdens je wandeling of fietstocht in het Heuvelland, al verkiezen wij het warme interieur van de brasserie.

Gastvrouw Veerle Vandenberghe begeleidt ons langsheen de meterslange toog en de houtkachel naar een tafeltje bij de piano. Daar geven we onze ogen verder de kost aan de borden in email, de antieke kast met bierglazen en de hopbellen die tegen het plafond hangen. Dit heeft op het eerste gezicht meer weg van een bruine kroeg dan van een restaurant.

Chef Pieter Janssens is dan ook een grote bierliefhebber; getuige de namen van de kindjes Orval en Oeblon, van wie de foto’s hier ook een plekje in het decor kregen. “Ik ben gouverneur van La Trappe en ambassadeur van Orval, waarvan ik altijd verschillende jaartallen in de kelder heb liggen. Daarnaast vind je hier nog tal van andere bieren, vooral uit onze eigen provincie, en we schenken ook graag Heuvellandwijnen in”, vertelt hij.

Grootmoeders keuken

In de keuken trekt Pieter die lokale kaart verder door. “De korte keten is tegenwoordig alomtegenwoordig, maar wij werken hier al tien jaar met dagverse producten uit eigen streek. Zo komt ons vlees van bij Valerie Verhaeghe uit Vlamertinge en we kiezen bewust voor noordzeevis.”

Mijn varkenswangetjes sudderen in de St.Bernardus Prior in het stoofpotje en de zeebaars van mijn partner blinkt in zijn vel. Vooral de rijkelijke porties en de seizoensproducten vallen ons daarbij op. We krijgen er warme wintergroentjes bij geserveerd en de sorbet van bloedsinaasappel in het dessert wordt in deze herfstmaanden vervangen door een met mandarijn.

“Hier geen tierlantijntjes of stijf gedoe, maar stevige kost in een gemoedelijke sfeer”, stelt Pieter. Het hele plaatje klopt, van het interieur tot het eten en de bediening: à la grandmère. En dat was zeker geen heks, want anders was ze hier al lang buitengevlogen.


Den Heksestoel, Douanestraat 1 in Loker – www.denheksestoel.be. Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be.


Win een waardebon voor Den Heksestoel

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Pieter Janssens? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar http://www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.