Delphine Steelandt: “Ik voel mij het gelukkigst in jaren”

Bert Vanden Berghe

Ze sport, schrijft en lacht. En meer dan ooit geniet onze Delphine -fit-date- Steelandt van het leven en voelt ze zich goed in haar vel. Dat gevoel heeft de fitnessinstructrice nu gecapteerd in haar nieuwste boek #HighFive.

Speel mee en maak kans op een fit-plan op maat waarbij Delphine je persoonlijk begeleidt met een lichaamsanalyse en voedingsadvies. We geven ook 20 exemplaren van haar boek #HighFive weg. Deelnemen doe je op www.kw.be/highfive

“Mocht je iets vreemds ruiken, er is vanmorgen een watermeloen ontploft”, grijnst Delphine als we binnenkomen. Te rijp, zo blijkt, en niet zo fris en fruitig als Delphine zelf. Wie de enthousiaste sportinstructrice slash voedingsdeskundige slash creatieve onderneemster op sociale media volgt, wéét dat verveling niet in haar woordenboek voorkomt. En als je in datzelfde boek het woord ‘energie’ opzoekt, dan staat daar haar foto naast, vermoeden we. Terwijl ons land die morgen voor de zoveelste dag op rij is opgestaan met slecht nieuws, deed Delphine dat ontiegelijk vroeg met koffie, stretchoefeningen en een stralend ochtendhumeur dat ze doorgaans rekt tot ‘s avonds. In haar achtertuin die grenst aan het Lange Max Museum in Koekelare, maakt ze een vuurtje – “dat praat gemakkelijker”- en gooit ze enkele overheerlijke tomaten en wat burrata in de pan. Hadden we dat al gezegd van dat gebrek aan verveling?

Je hebt een nieuw boek uit, met daarin centraal iets wat niemand lijkt te hebben in deze chaotische tijd: structuur.

“Inderdaad. Door de jaren heen hebben we geleerd dat sporten en gezonder eten beter zijn voor je lichaam, maar in onze fitness merkten we dat mensen er ook echt gelukkig van werden. Dat bleek de essentie te zijn. Alleen waren er altijd wel bepaalde valkuilen, waarvan structuur de grootste is. We steken wel structuur in ons werk, maar op het vlak van voeding of beweging lukt het niet altijd even goed. En toch is dat het belangrijkste. Mijn nieuwe boek bundelt gezonde en haalbare recepten, voor een programma van vijf weken. Het moet een leidraad worden om je leven weer op orde te krijgen, maar het mag er niet toe leiden dat dat een opdracht wordt. Meer nog: je moet het je hele leven kunnen volhouden. De recepten en simpele oefeningen koppelen we aan enkele handige tips. Je bed mooi opmaken als je opstaat bijvoorbeeld. Dan is het nog zo fijn ‘s avonds als je gaat slapen.”

“Ik heb tijdens die eerste lockdown geleerd hoe belangrijk het is om jezelf te zijn.” (Foto Christophe De Muynck)

Heeft de lockdown je boek beïnvloed?

“Toch wel. We hebben ongewild meer tijd gekregen om eraan te werken, waardoor we het aspect lifestyle meer aandacht konden geven.”

En hoe ging het persoonlijk? Want je woont en werkt elke dag samen met je man. Dat lijkt me niet altijd even simpel.

“We leven niet constant samen. Ik ben vaak op de baan bijvoorbeeld. Het is ook niet zo dat ik Bert als een collega beschouw. Misschien dat we vóór de eerste lockdown die grens tussen werk en privé wat meer wilden bewaken, maar het feit dat we een koppel zijn verandert eigenlijk niks aan hoe we onze job doen. We doen ons werk heel graag, en we doen dat ook samen, meer niet. (denkt na) Ik heb tijdens die lockdown wel geleerd hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. Ik heb mij veel te lang anders willen voordoen dan ik ben omdat anderen mij toffer zouden vinden.”

Was je dan vroeger zo anders?

“Ik wilde echt dat iederéén mij graag had. Ik ging me ook altijd in verschillende bochten wringen. Nu doe ik dat niet meer. Het is cliché, ja, maar durf gewoon jezelf te zijn.”

Heb je niet het gevoel dat het te snel gaat? In drie jaar tijd heb je al meer dan een handvol boeken uit, naast je job en je gezin.

“Ik ben altijd al ambitieus geweest. Als ik iets wil bereiken dan ga ik daar ook alles voor doen. Ik heb wel lang de lat te hoog gelegd. Ik dacht dat ik als fitnessinstructrice geen vetrolletje mocht hebben. Ik zat precies gevangen in een beeld dat anderen van mij hadden. Maar het mag geen obsessie worden: sporten en eten. Als je vandaag ziet hoeveel mensen bijna bang zijn geworden van koolhydraten. Natuurlijk zit daar zetmeel en suiker in, maar ook vezels. Als je stopt met koolhydraten, dan gaat je lichaam op lange termijn protesteren. Heb je zin in een Melo-Cake? Gewoon doen! Voel je niet schuldig.”

“Ik wilde heel lang dat iederéén mij graag had. Maar zo werkt het niet.” (Foto Christophe De Muynck)

Je hebt wel een achtergrond die focust op looks. Je was eventjes model en je volgde ook een schoonheidsopleiding.

“Maar ik voelde me er niet goed bij, het was mijn ding niet echt. Eigenlijk wilde ik eerst Herman Teirlinck doen, maar ik volgde uiteindelijk een kunstrichting. Helaas werd duidelijk dat ik er niet goed in was, dus koos ik dan maar voor schoonheidszorgen in diezelfde school. Maar ik vond er mijn draai niet in. Die vond ik wel toen ik spinningles gaf.”

Ben je ijdel?

“Echt niet. Ik vind het zelfs jammer dat er op sociale media zoveel gefilterd wordt. Zeker bij de jonge generatie. Als ik dat zie op Instagram… (blaast) Wij moeten het voorbeeld geven. Natuurlijk zie je er niet sexy uit als je net klaar bent met sporten, badend in het zweet. En dan? Ik dacht vroeger vaak: wat gaan de mensen wel denken? Maar echt: er ligt niemand wakker van. Wat gaat mijn leven daar ook door veranderen? Terwijl het wel energie vraagt. Ik voel mij nu het gelukkigst sinds jaren. Ik besef dat ik moet genieten van wat ik nu heb. Die lockdown heeft veel losgemaakt. Ik pieker niet meer als er eens een paar man minder in een les zit, laat staan dat ik me afvraag of ik iets misdaan heb.”

“Ik kom echt tot rust door te schrijven.” (Foto Christophe De Muynck)

Laten we het toch nog één keer over prestaties hebben: waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik werk aan #FitMeal, een lijn met gezonde bereide maaltijden, verkrijgbaar in de supermarkt. Eigenlijk zit er geen masterplan achter alles wat ik doe. Ik heb meestal een idee en dan moet het snel gaan. Het idee van Fitmom kwam er door enkele oefeningetjes te doen met mijn zoontje. Ik maakte een evenement aan op Facebook en een week later zaten daar tien jonge mama’s. Nog een week later stond VTM Nieuws daar. Als ik het idee had laten bezinken, was het momentum misschien weg geweest.”

Hoe kom je tot rust?

“Door te schrijven. Echt waar. Die rubriekjes voor KW Weekend bijvoorbeeld, in stilte met een koffietje… héérlijk. Of door yogales te geven. (denkt na) Ik denk wel dat mijn vakanties er voortaan anders zullen uitzien. Meestal had ik op vakantie een half boek geschreven. En op vrije dagen was ik bezig met de fitnesszaak of bedacht ik iets nieuws, terwijl ik nu echt bewust met het gezin ga wandelen bijvoorbeeld. Vroeger moest ik altijd iets doen, maar nu is het ook oké om eens gewoon thuis te blijven en niets te doen. Dat brengt een gevoel van geluk met zich mee. En ik ben er meer dan ooit van overtuigd: geluk maak je zelf.”

Dat is tegenwoordig vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

“Absoluut. Ik heb vrienden in de horeca, ik mag mijn opa niet zien… er zijn 1001 dingen waardoor je in een hoekje kan zitten bleiten. (denkt na) Ik heb een paar weken geleden ontdekt dat ik een verhoogd risico op kanker heb. Om de zes maanden moet ik nu op controle. Dat is heftig, ja. Maar ik kan mezelf wel weer snel oppeppen na een minder moment. Ik kan echt weer instant gelukkig worden van zaken als dit: een kampvuurtje, een tomaatje en wat babbelen. Er zijn veel redenen om triestig te zijn, maar er zijn er nog meer om blij te zijn. Nog eens: gelukkig zijn is een keuze die je zelf maakt. Daarom ben ik zo blij om te zien dat onze zoon zo’n happy kind is.”

“Het is niet erg om je af en toe eens te laten gaan.” (Foto Christophe De Muynck)

“Weet je, vaak krijg ik de vraag of ik dan zelf nooit eens in een negatieve spiraal zit of mij laat gaan? Tuurlijk! Zo’n pak Pim-koeken? Dat kan ik in één keer opeten. Zes Leo’s? (blaast) Ik draai er mijn hand niet voor om. Het is niet erg om je eens te laten gaan. Meer nog: ik woog ooit bijna 100 kilo.”

Heb je ooit geworsteld met je gewicht?

“Ik was altijd supermager en lette op mijn voeding. Tot ik een jaar naar Parijs ging. Ik wilde er marketing studeren en Frans leren. Het werd vooral werken, uitgaan en… eten. Ik was op een jaar tijd 26 kilo verdikt. Ik ben op een gegeven moment ook overvallen. Dat was echt heftig. Ik werd geschopt, geslagen en bespoten met pepperspray. Toen mijn vader een paar weken later de factuur van het ziekenhuis in de bus kreeg, stond hij drie uur later in Parijs om mijn valies te helpen pakken. (lacht) Dat zijn het soort zaken die je meedraagt, levenslessen waar je sowieso uit leert.”

Zijn er nog zaken die je wil bereiken?

“Ik wil gewoon dat mensen blijven leuk vinden wat ik breng. Ik kan me onderscheiden door mijn ervaring. Niemand vindt het warm water uit als het over recepten gaat. Ik wil vooral de mensen tonen dat alles draait om je goed voelen in je vel en gelukkig zijn. Niemand wil zich op zijn sterfbed afvragen waarom hij of zij toch zo gefocust was op eten. Ik al zeker niet.”

Wie is Delphine Steelandt?

Delphine Steelandt (29) runt samen met haar vriend Bert Van Guyze (35) fitnesscentrum Vip-Fit in Gistel. Samen hebben ze een zoontje Marcel (5).

Ze studeerde schoonheidszorg maar begon al op jonge leeftijd zumbalessen te geven. In 2014 richtte ze met haar ouders en vriend Vip-Fit op. Ze heeft ook verschillende succesvolle boeken op haar naam staan zoals #FitMom en #Fitbody. Met Bert schreef ze het boek 100 Days of Dedication. Ze is ook erg actief op sociale media en heeft haar eigen rubriek in KW Weekend.

Nu ligt haar zesde boek #HighFivein de winkelrekken, uitgegeven bij Lannoo. Binnenkort brengt ze onder de naam #FitMeal ook gezonde bereide maaltijden uit, verkrijgbaar in de supermarkten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.