De wondere wereld van Luc: de verzuring*

© Pieter Clicteur
Luc Dufourmont

Echt rustig is het nooit in het hoofd van Luc Dufourmont. Sommigen noemen het een afwijking, anderen een gave. In deze column neemt hij ons elke week even mee in zijn denkwereld. Soms grappig en dan weer intriest, maar altijd recht uit het hart en met een flinke dosis buikgevoel.

Volgens de encyclopedie van de Nederlandse taal heeft het woord verzuring 19 betekenissen. De kernbetekenis van het woord verzuring is heel eenvoudig, ‘het zuurder worden van iets’.

Daarna volgt nog een lange rij milieugerelateerde betekenissen die vooral met bodem en water te maken hebben. In de sport zijn het dan weer de spieren die gaan verzuren. Allemaal geen probleem, mijn vers bereide hutsepot kan al na een halve dag beginnen te verzuren omdat ik hem niet snel genoeg heb laten afkoelen, het is balen maar ik kan ermee leven.

Ik wil niet bitter overkomen maar één betekenis zouden we er met zijn allen samen uit moeten zien te krijgen. Het verzuren van onze samenleving.

Facebook doet de verzuring alleen maar toenemen

Wisten jullie trouwens dat de term ‘verzuurde samenleving’ een groene oorsprong heeft? De Morgen blokletterde in 1988: ‘Zure regen treft Agalev’, dat naar aanleiding van interne strubbelingen binnen de partij die later Groen zou worden.

In die tijd waren alle bomen, gewassen, gebouwen en monumenten bedreigd door de alles vernietigende zure regen. De oorsprong van het kwaad waren de uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxiden. En kijk eens aan, de mens heeft zijn best gedaan, we zijn twintig jaar verder en de bomen zijn nog relatief gezond en de zure regen zijn we vergeten. De verkilling (het Nederlandse alternatief voor het woord verzuring) scheert echter alsmaar hogere toppen. Oorzaken?

De sociale en doorsnee media, door populisme gedreven partijen, de toestand in de wereld, de grote volksverhuizingen, je buurman die nu ook prikkeldraad op de scheidingsmuur tussen jouw en zijn tuin heeft geplaatst, de camera’s in je straat, de prijs van de sigaretten, de GAS-boetes, de honderd Belgische frank voor een pintje en niet te vergeten de fietsstraten, de snelheidsdrempels en wegversmallingen die maken dat de gemiddelde snelheid van jouw bolide slechts 60 km per uur is op weekbasis… Dat en nog veel meer zijn bronnen van gezaag en geklaag waar de ene al wat meer dan de andere last van heeft.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er veel mensen rondlopen die ter plekke zouden doodvallen mochten ze morgen geen onderwerp meer hebben om over te klagen. Vroeger konden ze met hun klaagzang terecht bij de bakker of slager, nu hebben ze Facebook waar hun ‘verschrikkelijk grote’ problemen de verzuring toelaten alsmaar grotere proporties aan te nemen.

Positief eindigen is het minste wat ik hier nu kan doen. Duizenden mensen zetten zich ook dit jaar weer in voor ‘De Warmste Week’. Tegen verzuring en voor het goede doel. Zelf leveren we met Two Russian Cowboys ook een bijdrage, het wordt ongetwijfeld een grote hit. Zegget Vwort, Zegget Deure heet het lied en het goede doel is vzw De Rijzende Ster, een tehuis die instaat voor residentieel geplaatste jongeren in het kader van integrale jeugdhulp.

En misschien kan onze flamboyante regering een wetsvoorstel goedkeuren om GAS-boetes te geven aan diegenen die de boel hier helpen verzuren.

*Waarschuwing: in deze column komt het woord ‘verzuring’ zeven keer voor.

360459480https://www.youtube.com/
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
344video1.0Het Goede Doel – BelgiëYouTubehttps://i.ytimg.com/vi/MTVnMO6cRfg/hqdefault.jpgCollyhttps://www.youtube.com/user/bogaetjes

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.