De werkplek van Thomas Houthave

Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Thomas Houthave.

Wie is Thomas Houthave?

Thomas Houthave (34) groeide op in Poperinge, maar woont nu met zijn vriendin Jet Peters en hun twee dochtertjes Ro (3,5 jaar) en Bess (2 maanden) in Gent.

Aan het SAE-instituut in Amsterdam studeerde hij in 2004 af als audio engineer.

In de beginjaren van zijn loopbaan verwierf hij ook wat naamsbekendheid als de ene helft van het electro-dj-duo Cook-E & Matik. Onder de naam Polydor maakte hij later producties die op BBC Radio 1 te horen waren. Nu neemt hij als Pingwing Soundsystem plaats achter de draaitafels.

Sinds 2015 werkt hij zelfstandig als sound designer. Met Klankwerk voorziet hij merken, films en games van het juiste geluid. Hij deelt zijn werkplek – een oud kasteeltje in Sint-Amandsberg – met vier andere audionerds.

www.klankwerk.be

De paspop

De werkplek van Thomas Houthave

“Sommigen kennen ‘Harry’ wellicht van de cover van FROM DEEWEE van Soulwax. Het is een binaural microphone, met microfoontjes in beide oorgaten. Zo kun je het geluid in stereo opnemen, om vervolgens een 3D-geluidservaring te hebben als je ernaar luistert met een koptelefoon. De bijzondere vorm van deze ‘paspop voor audiofielen’ zou dat gevoel nog versterken. Wanneer je met een schaar rond het hoofd knipt, dan hoor je die alsof je echt in een kappersstoel zit. Eigenlijk is het vooral een leuke gimmick, want dit is heel hard to find.”

De voxbox

De werkplek van Thomas Houthave

Bij de man van wie ik deze Manley Voxbox van 2 Unlimited kocht, hingen de muren vol met ingekaderde gouden en platina platen. Bleek dat hij in de jaren 90 alle muziek had geschreven voor 2 Unlimited en dat de stemmen van Ray en Anita dus door deze voorversterker zijn gepasseerd. Zo heb ik hier dus ook een stukje popgeschiedenis van de Lage Landen! De preamps eronder zijn trouwens dezelfde als die die The Beatles gebruikten in de Abbey Road Studios. Hiermee maak ik het geluid minder vlak en meer levendig.”

De vintage synthesizer

De werkplek van Thomas Houthave

“Ik heb hier ook een mooie verzameling vintage synths staan, waarmee ik de vreemdste klanken kan maken. Deze dateert uit de late jaren 70 en werkt nog analoog. Door de oude, elektronische componenten klinkt hij minder ‘juist’ maar organischer dan de digitale instrumenten van nu. Ik kon dit toestel voor een habbekrats op de kop tikken in Rotterdam en het was toen nog amper bespeeld geweest. Het vloog op zolder toen de vrouw van de vorige eigenaar zwanger werd. Lucky me!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier