De vrijheid van beeldhouwen

© Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
Goedele Verrecas

Klaar Sterckx (45) observeert en creëert. Met een meestergraad in de beeldhouwkunsten geeft ze al 22 jaar kennis en visie door als lesgever beeldhouwkunst in het deeltijds kunstonderwijs Sint-Lucas in Gent. Haar drie kinderen zijn zonder twijfel nummer één op zaterdag en zondag. In haar persoonlijke weekend op vrijdag en maandag duikt ze graag en vol overgave haar eigen atelier in Oostende in.

“Zowel mijn tekenkamer als beeldhouwatelier geven een vrijheid van denken en laten me toe de dingen ongedwongen op me te laten afkomen. Het vrije denken, het vrije werk zonder compromis, daar kan ik echt in verdwijnen.” En dan weerklinkt er wel eens opera in het atelier. Norma , Aïda … Muziek hoort erbij. “Mijn werk vertrekt vanuit mijn observatie van alledaagse gebeurtenissen, die ik vervolgens vastleg in een nieuwe realiteit. Soms zijn dat ruimtelijke werken, soms picturaal afhankelijk van de goesting .”

Beeldend werk is voor Klaar een emotie. “Met mijn werk kan ik mensen raken én zelf geraakt worden. Wat interessant is, want iedereen kijkt vanuit zijn eigen ervaring.” Jaarlijks ontdek je haar werk op een kleinere expositie. Met Het verleden was versleten was ze vorig jaar te gast in literatuurhuis De Letterie in Oostende. “Nog geen idee waar ik dit jaar zal exposeren, het is een uitdagende en boeiende tijd op cultureel vlak!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.