De viriele medemens

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Gehoord in De Slimste Mens afgelopen week: de herfst verhoogt de aanmaak van testosteron in ons bloed. Het hormoon, bij mannen én vrouwen, dat verantwoordelijk is voor ons fysieke, mentale en seksuele welzijn. Driewerf hoera voor de herfst dus. Maar als ik rond mij kijk, zie ik allesbehalve een viriele en vrolijke medemens. Integendeel. De herfst is voor velen een seizoen van eerder depressieve gevoelens. Het is vroeger donker en het waait en regent onaflatend, om nog maar te zwijgen van die monsterfiles.

“Als ik rond mij kijk, zie ik allesbehalve een viriele en vrolijke medemens”

Samen met het vallen van het blad, stijgt het geklaag en gezaag naar ongekende hoogtes. De weergoden kunnen we niet controleren. Zagen wel. Het is besmettelijk. Dus hou afstand. Wat hebben we blijkbaar ook -deels in de hand: ons testosteronniveau. Een snelle blik op het internet leert me dat je dat zelf een extra boost kan geven. Door gezonde vetten te eten zoals avocado, zalm, noten en zaden én knoflook, een zinksupplement te slikken, aan intermittent fasting te doen, vitamine D te vergaren en te slapen. Daartegenover staat dat stress, alcohol, roken en overgewicht het hormoon doen kelderen. Dat zit wel snor.

Afgelopen week bracht ik door op een afgelegen berg ter hoogte van Malaga in Spanje. In de streek van de avocado en de look pikte ik nog een streepje zon mee, negeerde ik honderden mails, haalde ik mijn geaccumuleerde slaaptekort in en werd de eerste maaltijd niet voor de middag geconsumeerd. Dat ik daarnaast de jaarlijkse Spaanse consumptie van cava, queso en jamón een boost gaf en amper 170 stappen per dag zette, zullen mijn testosterongehalte dan weer geen goed gedaan hebben. Gelukkig is het herfst in België.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.