De ultieme alfabetgids voor jeukende groene vingers

© GLO
© GLO
Gillian Lowyck

Eindelijk! Na die lange wintermaanden is de lente in zicht. Het kriebelt dus om aan de slag te gaan in de tuin. Weet je niet goed hoe je moet starten? Onze A tot Z van tuinieren zet je alvast goed op weg.

Aarde

Hier begint alles mee. Zonder aarde groeit er niets, logisch. Voor je begint, kijk eens waar je wil planten. In je tuin? Het loont de moeite om te weten welke grond je hebt. Daar bestaat een eenvoudige test voor. Neem wat aarde in je handen en rol er een worst mee. Valt de aarde uit elkaar? Dan heb je zand. Blijft ze stevig in je hand? Klei. En blijft ze eerst stevig, maar valt ze uit elkaar wanneer je er een duwtje aan geeft? Leem. Daar kan je nu mee aan de slag. Tuinier je in potten, dan bepaal je natuurlijk helemaal zelf in welke aarde je planten groeien.

Ban de buxus

Er was een tijd dat heel Vlaanderen vol stond met buxussen. En toen kwam de buxusmot. Er werd van alles uit de kast gehaald om dit diertje te bestrijden, zodat die buxus toch maar mooi bleef. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn sowieso geen goed idee, want ze zijn slecht voor je bodem en de insectenpopulatie. Daarom: ga op zoek naar een alternatief voor de buxus. Taxus, bijvoorbeeld, of vleesbes of buxuskamperfoelie. Genoeg mogelijkheden.

Compost

Compost is een fantastische bodemverbeteraar. Heel veel planten hebben enorm veel deugd van een goede hoop compost. Je kan je eigen groenteafval beginnen te verwerken op een composthoop en zo zelf compost maken, als je daar de ruimte voor hebt. Maar bij de meeste steden en gemeenten kan je ook compost aankopen.

Dahlia’s

Hip in de jaren zeventig, toen ouderwets en nu weer helemaal terug van weggeweest. Dahlia’s heb je in alle soorten, maten en kleuren (behalve blauw). Plant de raar uitziende knollen in de grond in mei (of al vroeger binnen in een pot), geef water, wat voeding af en toe en geniet. Voor een echte showstopper kies je Café au Lait, heb je het liever klein maar fijn, ga voor Bishop of Llandaff. Een dahlia is ook een perfecte snijbloem.

Eenjarigen

Hou je van veel kleur in je tuin? Eenjarige bloemen zijn dan een must. In één jaar geven ze het beste van zichzelf. Heel veel van deze planten zijn trouwens fantastische snijbloemen. Blijf je ze plukken, dan blijven ze nieuwe bloemen maken, tot ver in het najaar. Denk aan cosmos, zinnia, reukerwten…

 © Getty
© Getty

Fruit

Je hoeft geen gigantische tuin te hebben om je eigen fruit te kweken. Aardbeien passen perfect in een pot, er zijn kersenboompjes die klein blijven, enzovoort. Of wat dacht je van je eigen citroenboom? Koop een citroen in de supermarkt en haal de pitjes eruit. Maak ze schoon en doe het velletje eraf met een pincet. Leg ze tussen wat vochtig keukenpapier om te laten kiemen. Plant ze in een potje, en wie weet heb je over een paar jaar je eigen citroenen.

Grassen

Grassen werken heel goed om je planten met elkaar te ‘verbinden’. Bovendien bloeien de meeste soorten erg lang én blijven ze ook in de winter overeind.

Hitte

Onze zomers worden altijd maar warmer en warmer. Dat wil dus zeggen dat ook onze tuinen beter tegen een stootje moeten kunnen. Potten drogen sneller uit, dus die moet je vaak water geven. Als je kan, probeer dan regenwater te verzamelen. Beter voor je planten en ook goedkoper.

Instagram

Inspiratie nodig? Browse eens door Instagram en sla de foto’s op. Nog een tip: mooie plant gezien in een voortuin? Download een plantapp die je de naam van de plant vertelt!

Jungle

Niet veel plaats buiten? Tover je huis om tot een urban jungle . Voor elk plekje is er wel een plant. Cactussen en vetplanten voor een zonnige vensterbank, een monstera of een palm voor de woonkamer, een alocasia voor een vochtige badkamer… Ga helemaal wild!

 © GLO
© GLO

Klimmers

Heb je een klein balkon, een terras, of een hek dat er eigenlijk beter bedekt uitziet? Om een kleine ruimte groter te doen lijken en om meer te kunnen kweken, ga je het best voor klimmers. Denk ook eens verder dan gewoon klimop en kies voor geurende, bloeiende klimmers. Kamperfoelie, clematis, jasmijn, klimhortensia, rozen…

Lasagne

Iedereen houdt van lasagne, toch? Een bollenlasagne is een grote pot vol met verschillende bollen in lagen. Je vult de pot in de late herfst en in de lente komen de bloemen een voor een boven. Je kan verschillende soorten gebruiken, zolang de grootste bollen onderaan liggen. Vul een pot van 40 cm met potgrond, leg een laag tulpenbollen, weer potgrond, een laag narcissen, potgrond en dan bijvoorbeeld blauwe druifjes of krokussen. Bedek alles met potgrond en een laagje grind.

Mislukken

Mislukken hoort bij tuinieren. Een tuin is eigenlijk nooit af. Soms lukt het, soms niet. Het loopt niet allemaal zoals je het wil, maar dat is eigenlijk helemaal prima. Tuinieren is ook kunnen loslaten en accepteren dat er nu eenmaal planten groeien waar jij eigenlijk geen planten wilde. En soms kunnen mislukkingen ook prachtig uitdraaien.

Een tuinplanning maken is onmisbaar. De Britten noemen het zo mooi: ‘armchair gardening’

Niets doen

Neem een kop koffie en doe even niets. Kijk naar je tuin. Wat is er nog mogelijk? Wat wil je doen? Of denk gewoon even niet na, dat is ook een goede optie.

 © GLO
© GLO

Oneven

Planten zien er altijd beter uit wanneer ze in oneven aantallen geplant zijn. Groepjes van drie of vijf, bijvoorbeeld. Ook wanneer je bloemen in een vaas schikt, kan je deze regel hanteren.

Plannen

Eén keer per jaar een tuinplanning opmaken is onmisbaar. De ideale periode hiervoor is december/januari, wanneer er buiten toch niet veel te doen is. De Britten hebben hier de perfecte uitdrukking voor: armchair gardening .

Quarantaine

We zitten met z’n allen al een jaar binnen. Het ideale moment om te beginnen nadenken wat je wil kweken in je tuin/terras/balkon/woonkamer.

Recycleren

Je hoeft geen duur tuinmateriaal te kopen. Zaden kun je opkweken in wc-rolletjes of yoghurtpotjes. Kapotte terracottapotten? Gebruik de scherven om onderaan in een andere pot te leggen om de drainage te bevorderen.

Schaduw

Schaduwplekje? Geen probleem, ook hier groeit er heel wat. Heuchera’s, hosta’s (deze zijn wel een slakkenmagneet!), vingerhoedskruid, astrantia, astilbe…

 © GLO
© GLO

Tuin vol leven

Je tuin is er om van te genieten, niet alleen voor jou. Hang nestkastjes op, voorzie vogelvoer, laat een stukje verwilderen en plant bijen- en vlinderplanten.

Uitzicht

Pas het principe van borrowed landscape toe: gebruik het achterliggende landschap voor je tuinontwerp. Bomen in de tuin van de buren, de zee of velden in de verte? Als je daar rekening mee houdt, kan dat voor een extra dimensie zorgen.

Vrienden

Tuiniers zijn gulle mensen, die altijd klaarstaan met advies en meestal ook met een stekje of twee, drie. Praat met je buur, dus!

Wormen

De grootste vrienden van je bodem.

X is waar de schat ligt

Of in dit geval: waar je iets gezaaid hebt. Labels zijn onmisbaar. Je denkt dat je wel zal onthouden waar je wat geplant hebt, maar geloof me, je vergeet het meteen. En is dit nu mijn plant of onkruid? Investeer in stevige, herbruikbare labels.

Yes! Er groeit iets!

Hoera! Pas op: het is verslavend.

Zaden

Je hebt je aarde, je labels en een pakje zaden. Je bent er nu helemaal klaar voor. En… niet vergeten water te geven!