De sterren en de maan: populairder dan ooit

Astrologie scoort opvallend goed bij millennials. (GF)
Nancy Boerjan

De maan als machtsinstrument of big business, als muze van kunstenaars en schrijvers, als kracht die de oceanen beïnvloedt maar ook laat zien uit welk astrologisch hout wij gesneden zijn. Eeuwenoud en toch hyperpopulair bij de millennials. In hun boek Lunatic belichten journalisten en moonlovers Katrin Swartenbroux en Wided Bouchrika de maan van elke kant.

“Zonder de maan vierden we zondag zelfs geen Pasen”, vertelt Katrin Swartenbroux. “In het christendom wordt sinds de achtste eeuw Pasen gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Aangezien de maan niet in een perfecte cirkel rond de aarde beweegt, valt Pasen vaak op een andere datum. Omdat de Kerk niet afhankelijk wou zijn van astronomen, heeft ze bepaald dat de lente altijd op 21 maart begint ook al is dat astronomisch niet correct. Daarom valt Pasen nooit vroeger dan 22 maart of later dan 25 april.”

Uitgeverij Lannoo vroeg twee journalisten die al van kleins af gefascineerd zijn door de maan, om dit boek te schrijven nadat ze een stijgende interesse voor astrologie opmerkte, vooral bij twintigers en dertigers. Astrologieapps, podcasts en vlogs zijn populairder dan ooit en elke lifestylewebsite die een béétje geeft om clicks, schrijft regelmatig over horoscopen. Bedrijven zoals Mystic Lipstick, dat boxen met geneeskrachtige stenen, reiki-badzout en ‘spirituele hulpmiddelen’ samenstelt, had in 2017 al driekwart meer abonnees dan het jaar ervoor.

Op zoek naar houvast

Katrin Swartenbroux en Wided Bouchrika verklaren dit als een zoektocht naar zingeving in een moderne maatschappij waarin religie alsmaar minder prominent is. “Het is allemaal de schuld van Donald Trump”, schrijven ze. “Of toch een beetje. In woelige tijden die doorspekt zijn met economische onzekerheid, politieke verschuivingen en algemene maatschappelijke polarisatie gaan we massaal op zoek naar houvast. Naar een vorm van controle en troost.”

“In deze hyperrationele tijd verlangen mensen naar zaken die niet meteen wetenschappelijk te verklaren zijn”

Astrologie als simpele tool in een complexe maatschappij waarin alles, van onze telefoons en tv’s tot zelfs onze koelkasten, inmiddels smart is. In deze hyperrationele tijd, zo stellen ze, verlangen mensen alsmaar meer naar zaken die niet meteen wetenschappelijk te verklaren zijn. Zie ook de manier waarop we massaal teruggrijpen naar artisanale, natuurlijke en verse producten. “Ik denk dat dit met de lockdown nog meer naar boven komt”, zegt Katrin. “Enerzijds regeert het scherm, anderzijds beseffen we wat echt belangrijk is: menselijk contact en basisvoorzieningen. Ik zie vrienden die vroeger zonder nadenken digitaal boodschappen bestelden nu ineens hun eigen brood bakken.”

Wided Bouchrika schreef mee aan het boek. (GF)
Wided Bouchrika schreef mee aan het boek. (GF)

De invloed van de maan

Katrin was meteen enthousiast om Lunatic te schrijven. “We vonden nooit het boek dat ons aansprak: ofwel was het heel zweverig en gericht op astrologie, ofwel heel wetenschappelijk en gericht op de maanlanding. Ons boek combineert het wetenschappelijke met het spirituele en laat bijvoorbeeld ook de impact van de maan op de kunstwereld zien.” David Bowie liet zich op legendarische wijze inspireren door het heelal voor Space Oddity, maar ook kunstenaars en artiesten als Vincent Van Gogh, Jules Verne, Salvador Dalí en Frank Sinatra zagen in de maan een muze.

De invloed van de maan is dan ook verrassend veelzijdig. “Het boeiendste vind ik de invloed op dieren en planten volgens de getijden, de magnetische kracht of het maanlicht. Mijn favoriete weetje in het boek is dat jaarlijks in december alle koralen in het Groot Barrièrerif simultaan hun zaad lozen, door het maanlicht”, lacht Wided.

“Maar we geven in het boek ook antwoorden op concrete vragen die mensen zich stellen”, besluit Katrin. “Slaap je écht slechter bij volle maan? Heeft de maan invloed op ons seksleven? Dat soort zaken.” De ongetwijfeld fascinerende antwoorden daarop vind je in Lunatic, dat je vanaf dinsdag 5 mei online kan bestellen bij de meeste boekhandels.

De sterren en de maan: populairder dan ooit

‘Lunatic’,

Katrin Swartenbroux

en Wided Bouchrika,

Uitgeverij Lannoo, 192 blz., 24,99 euro.

Nu al online te bestellen, vanaf 5 mei ook in de boekhandel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten