De smaak van eigen kruiden

©hmproudlove Getty
©hmproudlove Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Geef toe: iedere keer weer zo’n potje meenemen uit de supermarkt wanneer je kruiden nodig hebt, het is niet ideaal. Je hebt heel veel plastic verpakking en het plantje is na een paar dagen al dood. Het proberen te redden door het te verpotten, is niet simpel. Die supermarktplantjes zijn niet bedoeld om lang in leven te blijven. Ze worden snel gekweekt in warme, felverlichte kassen waardoor ze heel snel kapotgaan. Zelf je kruiden kweken is nochtans supergemakkelijk!

Kruiden zijn voor iedereen haalbaar, zelfs al heb je geen groene vingers. En wat is er leuker dan tijdens het koken snel even een paar verse, zelfgekweekte blaadjes toe te voegen? Ook in potten gaat kruiden kweken prima.

In het zonnetje

Je kan een hoekje in je tuin inrichten als kruidentuintje. Tip: doe dat dicht bij je keuken, zodat je niet ver hoeft te wandelen. Of je kan het nog gemakkelijker aanpakken. Als je een zonnige en warme vensterbank hebt, kan je heel wat zuiderse kruiden kweken. Denk aan rozemarijn, tijm, salie, oregano… Deze planten houden van een beetje liefdevolle verwaarlozing. Goeie drainage en geen extra voeding zorgen voor sterke planten. Het enige waar ze niet tegen kunnen can you blame them? is de koude, gecombineerd met vochtigheid.

Daarnaast heb je ook nog kruiden die eenjarig zijn. Die moet je dus elk jaar opnieuw zaaien. Als je ze elke paar maanden opnieuw zaait, kan je er zo het hele jaar door van genieten. Basilicum en peterselie vallen in deze categorie. Je hebt trouwens heel wat verschillende soorten basilicum, met telkens een ander subtiel smaakverschil.

Speciale vermelding waard is munt. Plant munt nóóit in de volle grond! Deze plant zal in geen tijd je tuin helemaal overnemen. Drink je graag muntthee, kies dan voor een pot.

Pittig gekruid boeket

Geef je boeket bloemen eens een tikkeltje extra door er kruiden in te verwerken. Ongewoon misschien, maar sommige soorten doen het heel goed in een vaas én zorgen bovendien voor een lekkere geur. Kaneelbasilicum bijvoorbeeld: een zoete geur en mooie paarse bloemen. Of bergamotkruid: je kan er niet alleen thee mee maken, het is ook een bloem die erg mooi is als vuller in een boeket.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.