De schoonste tijd

© Pixabay
© Pixabay
Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

De een vloog uit naar Antwerpen, de ander woont nog altijd in Kortrijk. De West-Vlaamse stad waar zowel Leen als Stephanie geboren werden. Beiden delen ze een liefde voor schrijven en het goede leven. Elk om beurt geven ze hier een inkijk in hun week. Deze week is dat Stephanie Coorevits (36), auteur, psychologe en televisiemaakster.

Tegen de tijd dat je dit leest zitten we al een weekje in ‘de paaspauze’. Een woord dat uitgevonden lijkt om onze moraal hoog te houden maar dat zo ongeveer evenveel effect heeft als dat kleine kraantje dat dat gigantische containerschip uit het Suezkanaal moest takelen. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat het een erg ondankbare taak is voor minister De Croo om een derde lockdown aan te kondigen maar ik vraag me af of ze er niet beter aan zouden doen om de dingen gewoon te benoemen zoals ze zijn. ‘Dikke kak’ lijkt me bijvoorbeeld een accuratere beschrijving van de huidige toestand. Of anders: ‘gigantische kutzooi’. Paaspauze is gewoon een te eufemistische (en vooral ook te betuttelende) beschrijving van de huidige situatie.

Corona beperkt nu al een jaar onze vrijheid. We moeten op een bepaald uur binnen zijn, we moeten onze vriendschappen rangschikken in volgorde van belangrijkheid, we moeten mondmaskers dragen, we moeten thuiswerken, de horeca en evenementensector moeten gesloten blijven, net als de scholen, winkels en contactberoepen. Het is een en al moeten en bitter weinig mogen.

Ik vraag me af of ze er niet beter aan zouden doen om de dingen gewoon te benoemen zoals ze zijn

Virologen zeggen dat deze ‘paaspauze’ een absolute noodzaak is om de pandemie de kop in te drukken maar uiteraard zullen zij dat beweren. Het is namelijk hun job om virussen uit de wereld te helpen. Het is dan weer mijn job om ervoor te zorgen dat jonge mensen geen zelfmoord plegen. Doorgaans al geen makkelijke opdracht maar de laatste maanden wordt het quasi onmogelijk. En dan spreek ik nog niet eens over mensen die überhaupt geen job meer kunnen uitoefenen het laatste jaar. Stel je maar eens voor dat je een hogere studie van drie jaar aanvat ‘de schoonste tijd uit je leven’- maar dat die schoonste tijd opeens voor twee derde bestaat uit moederziel alleen op kot zitten om te blokken zonder alle leuke dingen die je studententijd zo gedenkwaardig maken.

Zou het overlegcomité dezelfde beslissingen nemen als de helft van de experten uit economen, sociologen en gedragspsychologen zou bestaan, vraag ik me weleens af. En natuurlijk weet ik ook wel dat zagen onze moraal niet per se zal verbeteren maar een stom woord als ‘paaspauze’ doet dat evenmin. Dus lieve lezers: veel moed en doorzettingsvermogen gewenst de komende weken. Onthoud gewoon dat alles voorbijgaat. Ook deze gigantische kutzooi.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.