De poëzie van zwart

© Gamma-Rapho via Getty Images
© Gamma-Rapho via Getty Images
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Heb je er al eens op gelet dat modeontwerpers, diegene die seizoen na seizoen de prachtigste, maar ook kleurrijke en ingewikkelde creaties op ons afvuren, zelf altijd in het zwart gekleed zijn?

Het standaard uniform van onze Belgen, Dries van Noten, Raf Simons en Ann Demeulemeester. Van wijlen Karl Lagerfeld, de recent in diskrediet geraakte Alxander Wang, Yohji Yamamotoy of van Vera Wang, Alber Elbaz, Jason Wu of Michael Kors is eenvoudig weg zwart. De allergrootsten, de creatoren van de genialiteit, die dragen zwart. Altijd. Dat heeft een reden. Bescheidenheid vooreerst. Hun creaties laten schitteren in plaats van hun persona. Hun energie en focus zit in wat ze willen maken en niet hoe ze willen voorkomen. Een keuze wanneer je moet meedraaien aan het helse tempo in de modewereld. Want dan is er geen tijd te verliezen met ‘s ochtends alle prints en snits in je kast te combineren. Dan kies je voor een uniform. Zwart op zwart. Een gesofisticeerd geheel van kwaliteitsvolle materialen gecombineerd door iemand met oog voor esthetiek.

Zwart kan sinister of religieus zijn, erotisch en intelligent, chique en eenvoudig. Poëtisch en romantisch

Maar zwart is meer dan een keuze voor eenvoud en efficiëntie. Het is ook de kleur van statements. Tegen seksuele intimidatie zoals enkele jaren geleden op de Golden Globes, zoals tegen voormalig president Trump, zoals bij de Black Lives Matters-beweging. Het is ook de kleur van subgroepen, van bikers tot hipsters. Zwart kan sinister of religieus zijn, erotisch en intelligent, chique en eenvoudig. Poëtisch en romantisch. In your face of heel onopvallend. Zwart is de non-kleur, diegene die alle licht absorbeert en daarom zwart uitslaat; de totale absorptie van de de omgeving. Zwart heeft superkrachten. In mijn kast vertegenwoordigt de kleur een vijfde van alles wat er hangt. En dat gaat van broeken met luipaardprint of verfspatten, eclectische jurken en blazers in alle kleuren van de regenboog. Zwart is onmisbaar. Als ik het even niet weet, dan maakt mijn motto more is more, plaats voor zwart. En de hoop op superkrachten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.