De nieuwe Audi A3 Sportback: sportiever dan ooit

De nieuwe Audi A3 Sportback heeft sportieve proporties.
Rudy Horrie
Rudy Horrie Autojournalist

De hatchback A3 Sportback is een van de Audi-bestsellers. Sinds de introductie zijn er al meer dan vijf miljoen van deze vijfdeurs verkocht. Van de vierde generatie verwachten ze dat die een vervolg aan dat verkoopsucces zal breien.

In vergelijking met de vorige generatie hebben ze het koetswerk van de Audi A3 Sportback flink onder handen genomen. De A3 Sportback IV, die je meteen herkent aan zijn koplampen, heeft ronduit sportieve proporties. Daarvoor tekenen onder meer de concave flank, het samenspel van het zeshoekige singleframe met de brede, hoekige luchtinlaten en de opvallende voorbumper. Met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 is de nieuwe A3 Sportback ook nog eens erg windvriendelijk, wat zowel het brandstofverbruik als de C02-uitstoot ten goede komt.

Het interieur onderging zowaar een revolutie. Het oogt niet enkel sportief, het voldoet ook aan een hoge kwaliteitsstandaard. Precieze horizontale lijnen en oppervlakken met een helder design accentueren de breedte van de cockpit die volledig op de bestuurder gericht is. Het model is voortaan standaard voorzien van een digitaal instrumentenbord en een aanraakscherm om de instellingen aan te passen van de mediaselectie, de navigatie en de uitgebreide geconnecteerde diensten. Spraakbediening ontbreekt evenmin. Een innovatieve versnellingspook bedient de basisfuncties van de zeventraps S tronic-automaat door ertegen te duwen of eraan te trekken.

Stevige motoren

In een eerste fase wordt de Audi A3 Sportback gecommercialiseerd met één benzinestoker en twee zelfontbranders. Als benzinemotor fungeert een viercilinder van 1.498 cm³ met een vermogen van 110 kW/150 pk. Kort na de introductie werd het benzinegamma vervolledigd met een 1.5 TFSI voorzien van een mildhybridsysteem. Voor de dieselrijders is er een tweeliterdiesel in twee vermogensvarianten (85 kW/116 pk en 110 kW/150 pk). Een 85 kW/116 pk rijke 1.0 driecilinder-benzinemotor staat eveneens op het motorenprogramma net als een versie op aardgas en een plug-inhybride in twee vermogensversies.

De nieuwe Audi A3 Sportback: sportiever dan ooit

Audi A3 Sportback 35 TFSI S tronic in cijfers

Lengte: 4,34 m

Breedte: 1,82 m

Hoogte: 1,45 m

Vermogen: 110 kW/150 pk

Koppel: 250 Nm (bij 1.500-3.500 t/m)

Verbruik: 4,8 l/100 km

C02-uitstoot: 111 g/km

0-100 km/u: 8,4 sec.

Topsnelheid: 224 km/u

Prijs: 30.600 euro

+ Het fraaie koetswerk is sportief vormgegeven.

+ Het interieur is gedigitaliseerd en ook nog eens erg ergonomisch.

+ De gebruikte materialen en afwerking zijn prima.

– Het motorenaanbod op vandaag is bescheiden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.