De mannen van de opera

"Op weg naar Labenne, waar een volgende West-Vlaming op me wacht."
Pieter Clicteur
Pieter Clicteur Fotograaf/avonturier

In een maand van Ettelgem naar Lissabon fietsen: gewapend met fiets en camera verwezenlijkt onze fotograaf Pieter Clicteur momenteel zijn jeugddroom. Onderweg last hij regelmatig pauzes in, om zijn reis op de gevoelige plaat vast te leggen én om met West-Vlamingen langs zijn route te babbelen. Wekelijks brengt hij verslag uit.

De Spaanse grens komt dichterbij. Maar voor ik koers zet naar die grens heb ik nog een afspraak met een West-Vlaming. In Lévignac trek ik de remmen dicht, neem kaart en telefoon in de hand en zoek de weg naar mijn volgende bestemming. Ik kijk of het mogelijk is de kustroute te nemen en zo in Labenne Océan te komen, waar volgens vrienden een West-Vlaming aan het bouwen is.

https://www.youtube.com/watch?v=uFy30L3qXvw

Na een rustige fietsdag van slechts 40 kilometer draai ik kort na de middag de Allée de Flandres in, hoe toepasselijk kan het zijn… Kristof T’siolle, afkomstig uit Waregem, en Olivier Tousis zijn naarstig aan het werk in hun nieuwe huis. Prachtig gelegen aan het einde van de straat. Hun tuin komt uit in het bos, je hoort de zee in de verte. Beide heren ontvangen me er hartelijk.

De mannen van de opera

Kristof is decorbouwer aan de opera, Olivier is operazanger. Een perfecte match! Samen organiseren ze een operafestival in de buurt. Er zijn zelfs al heel concrete plannen om een operaopvoering te houden in de Kursaal van Oostende. “Het is een kwestie van de afspraken te finaliseren, we hopen echt dat het lukt. Het zou alvast een meerwaarde zijn voor Oostende om zo’n grote productie aan de Belgische kust te kunnen realiseren.”

De eerste gast

Naast decorbouw in de opera houdt Kristof zich bezig met het verhuren van villa’s en studio’s in de regio. Naast hun huis bouwt hij twee studio’s die binnenkort verhuurd kunnen worden, hun huidige optrekje komt daar ook nog bij en nu al neemt hij de verhuur van twee huizen voor zijn rekening. “Ik doe dat graag, het is een ideale combinatie“, vertelt Kristof. “Onze nieuwe website www.hlholidays.com is klaar, de aanvragen lopen al binnen, het ziet er goed uit!”

“Ik mag als eerste gast ooit in het nieuwe huis van Kristof en Olivier slapen”

Voor hij naar Labenne Océan afzakte woonde Kristof in de Gers, waar hij ook al huizen verhuurde. Ervaring zat dus. “Toen reed ik zeker een keer per week richting kust om te gaan surfen. Nu is dat niet meer nodig, ik wandel langs het pad de duinen in en kan een beetje verder de golven op.”

“De Spaanse grens komt dichterbij, de Pyreneeën ook.”

Ik krijg het privilege om die nacht als eerste gast ooit in hun huis te slapen. Tussen de bouwmaterialen en de isolatieplaten rol ik mijn matje en slaapzak uit en geniet van de stilte en het ruisen van de golven in de verte. Wat een oase!

De mannen van de opera

Ik ontwaak, na een harde nacht op mijn matrasje, door het fluiten van de vogels. Ik pak mijn spullen, neem afscheid van Kristof en maak me klaar voor de volgende etappe. Gedaan met het luizenleven, de Pyreneeën wachten! Van hier gaat het naar Saint-Jean-Pied-de-Port en dan klim ik het Spaanse Baskenland in. Ik denk dat ik er helemaal klaar voor ben. We zullen zien…

De mannen van de opera

“Kristof T’siolle is niet alleen decorbouwer in de opera, hij organiseert ook een operafestival én verhuurt villa’s en studio’s in de regio.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten