De kleur van het mysterie

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Het is een jaar geleden dat ik rond mijn toenmalig lief stuiterde en ‘de knopjes komen uit’ riep. Toen zaten we anderhalve week in lockdown. En waren de dingen behalve een beetje angstaanjagend, ook best wel spannend.

In het begin. Mijn gedrag evolueerde snel van gezellig naar ‘ik ben een klein hondje dat uitgelaten moet worden en vraag daarom non-stop aandacht tot ik mijn goesting krijg’. Dat viel niet in goede aarde, dus keek ik naar de knopjes aan de bomen. Naar het ontluikende groen door mijn raam.

Groen is behalve mijn favoriet uit het spectrum, de kleur van het mysterie de rust, de hoop en ook die van de natuur. Die natuur is vandaag de enige levende ziel die zich geen bal aantrekt van corona. We hebben ze allemaal herontdekt omdat we niet veel andere dingen konden doen dan wandelen, fietsen en dat weer beu worden. In plaats van het eenjarige bestaan van die vieze ziekte, kunnen we misschien gewoon Moeder Natuur vieren? De verjaardag van de herontdekking. En haar dan ook soigneren zoals ze het verdient. Zorg dragen voor haar zoals zij zorg draagt voor ons? Strijden voor het klimaat, flink sorteren, kort douchen, niet voor alles de auto nemen en godbetert geen vuilnis op straat gooien. Bijvoorbeeld. Als we dat niet doen, is er binnenkort geen natuur meer om van te genieten als al de rest ons in de steek laat.

“Net zoals velen heb ik het plezier ontdekt van kiemende zaadjes en ontluikende blaadjes”

Intussen zit ik opnieuw klaar voor de knopjes, hoopvol wachtend tot zij hun jaarlijkse opwachting maken. Binnen in mijn appartement is het groen, vergeleken met een jaar geleden, exponentieel gestegen. Net zoals velen heb ik het plezier ontdekt van kiemende zaadjes en ontluikende blaadjes. Ik koos voor groene kaarsen en verf binnenkort mijn werktafel in smaragd. Want de kans zit erin dat we een tweede zomer dicht bij huis zullen doorbrengen. Het heeft geen zin om daar neerslachtig over te zijn, we hebben het toch niet in de hand, actie ondernemen kan wel.

Dat een zonnige vensterbank genoeg is om een beetje groen te kweken, dat lees je in dit nummer, net zoals ontelbaar veel tips om bloemen, kruiden en planten te zaaien, waar je ook woont. Maak een moodboard, teken een plannetje, schilder je oude terracottapotten, zoek een kleurig tafelkleedje en bouw een buitenhok voor je konijn. En alles komt goed.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.