Dé kleur van het moment: een regenboog van vrolijke tinten geel

Zacht oker in een full look bij Xandres Gold
Nancy Boerjan

Geel is de kleur van de vrolijkheid en het optimisme. Wie kiest voor geel heet leergierig en open te zijn. In een gele outfit de deur uit stappen is een statement. Geel is bovendien hot dit voorjaar: van goudgeel over citroen- en mosterdgeel tot fluogeel, ze staan ook jou fantastisch.

Een van dé kleuren waarin we dit voorjaar gaan knallen is geel. Geel is intens. Een modekleur alleen voor durvers dus? Helemaal niet. Kleurconsulenten weten al langer dat er wel degelijk voor iedereen een passende geeltint te vinden is. “We merken inderdaad dat veel klanten bang zijn om geel te dragen”, ondervindt ook Evelien Merlevede, die samen met Sarah De Vriese in Oostkamp kledingzaak elle norduitbaat en kleurenworkshops organiseert. “Vaak verstoppen mensen zich achter het excuus dat geel hen niet staat, of dat hun blonde haar er niet bij past.” Foute veronderstellingen nochtans, want echt iederéén kan geel dragen.

Wat wel klopt is dat niet iedereen wegkomt met élk soort geel. Even de tijd nemen dus om uit te maken of je een zomer-, herfst-, winter- of lentetype bent en je bent zo klaar voor deze zomer.

Ook een accessoire in (fluo)geel geeft je outfit een boost (Foto Xandres Gold)
Ook een accessoire in (fluo)geel geeft je outfit een boost (Foto Xandres Gold)

Elk type zijn of haar geel

Evelien tipt waarmee je alvast rekening kunt houden bij de keuze van ‘jouw’ soort geel. Bij de vier hoofdkleurentypes hoort telkens een geeltint die beantwoordt aan dezelfde eigenschappen.

Lentetypes hullen zich het best in lichte, heldere en warme kleuren. Het zijn dames of heren met een lichte huid, ze hebben vaak sproetjes en warm blond haar of Venetiaans blond, kastanjebruin of goud. Dit type staat prachtig met een fris, vrolijk geel met een warme ondertoon. Denk aan het geel van krokussen en tulpen.

Zomertypes hebben ook een lichte huid maar worden wel degelijk bruin als ze blootgesteld worden aan de zon. Ze hebben doorgaans asblond haar, tot asbruin en zelfs donker asbruin, of zilverwit. Dit type staat goed met lichte, gemengde en koele kleuren die niet te fel zijn. Hierbij hoort een heel licht pastelgeel.

Knallen in fluo bij Essentiel
Knallen in fluo bij Essentiel

Zomer- maar ook wintertypes kiezen in elk geval beter niet voor warme geeltinten zoals oker en goudgeel vlak onder hun gezicht. Ze worden er grauw en gelig van.

Herfsttypes hebben een warme ondertoon in hun huid en hebben haren die eerder goudbruin, kastanjebruin of warm rood, brons of koper kleuren. Zij dragen het liefst warme, meer gedempte geeltinten. Daar horen tinten bij die doen denken aan het bos in de herfst: het okergeel van verkleurde blaadjes is het perfecte geel voor een herfsttype.

Wintertypes zijn vaak heel licht van huid, hebben heldere ogen en contrasterend haar. Typische haarkleuren zijn zwart, blauwzwart, koelbruin, platinablond en zilverwit. Sneeuwwitje is hét wintertype bij uitstek. Zij kiezen bij voorkeur donkere, heldere en koele kleuren. Die tonen gaan dus ook op voor het geel dat hen het best staat.

Bij Paul Smith worden ook mannen van top tot teen in geel gehuld (Foto Paul Smith)
Bij Paul Smith worden ook mannen van top tot teen in geel gehuld (Foto Paul Smith)

Een wintertype valt meestal graag op en staat dan ook perfect met citroen- en zelfs fluogeel. “Een dubbel win dit seizoen, want er hangt heel wat fluo in de winkelrekken dit voorjaar”, besluit Evelien.

Tips

Een accessoire met wat geel

erin kan je outfit al enorm opfleuren. Denk aan een sjaal, ketting of oorbellen met een beetje geel.

Geel van top tot teen is jou

toch wat te heftig? Neem dan een kledingstuk in het geel en combineer het met een neutrale kleur voor een rustigere look.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten