De ideale geur wars van seizoenen of trends

Thalisa Devos

Sinds mijn vertrouwde parfum niet meer bestaat, ben ik tevergeefs op zoek naar een vaste compagnon de route. Het Franse Otentic organiseert parfumtrips langs 73 geuren met als eindbestemming de perfecte signature scent die bij je past. Wij gingen op ontdekkingsreis.

Geuren zijn verbonden aan het herinneringscentrum in ons brein en triggeren veel meer dan onze neushaartjes. Ze appelleren aan mensen en momenten en geven je persoonlijkheid. Een goed parfum vermengt zich met de geur van de drager, en ruikt daarom altijd anders. Wat niet wil zeggen dat het gamma Chanel N° 5 en consorten niet uitgebreid kan worden. Dat dachten ze bij Otentic ook. Een verzamelnaam voor 73 verschillende geuren, opgedeeld in 8 geurstijlen, en allen gecreëerd in Grasse, de bakermat van de Franse parfumerie.

Een parfumontdekkingsreis

Het merk staat voor pure geuren, wars van seizoenen of trends, die zonder overbodige informatie en marketing – afleiding in hun wereld – en enkel volgens de eigen neus en intuïtie worden gekozen. Dat laatste klinkt evident, maar is het niet. Om te weten welke geur echt bij je past, hebben ze bij Otentic een heel specifieke werkwijze, een parfumontdekkingsreis, ontwikkeld.

Eerlijk, bij het voorbijlopen aan parfumerieën en vele cosmeticashops, krijg ik normaal instant koppijn van het amalgaam aan penetrante geuren. Bij het binnengaan bij Otentic ruik ik niets. En dat terwijl de winkel alleen maar lijkt te bestaan uit parfumflesjes in aangepaste geurmeubels ingebed in kleuren. Ik krijg een koffie én een potje koffiebonen (om de geur die in mijn neus kruipt, te neutraliseren), installeer me aan een lange tafel en krijg het stappenplan uitgelegd door mijn persoonlijke geurexpert Eva Van Cauwenberghe.

Uniseks én niet seizoensgebonden

Eerst krijg ik 8 geuren onder mijn neus geduwd in de vorm van een glazen stolpje. Om geen vermenging of overdaad te veroorzaken. Door wat ik aan Eva vertel, niet alleen over wat me het meeste aanspreekt, maar ook de manier waarop en welke woorden ik kies, vernauwt ze mijn geurspectrum. In mijn geval worden zoet en licht onmiddellijk geëlimineerd en gaat het eerder naar de kruidige, aardse tinten. Eerder mannelijk en voor de herfst, denk je? “Alle geurcomposities zijn zowel door mannen als vrouwen te dragen en niet gebonden aan seizoenen”, klinkt het gedecideerd.

In een tweede fase laat ze me aan de geurmeubels met mijn voorkeuren alle potjes selecteren die ik lekker vind. Ze adviseert me om niet naar de namen en ingrediënten te kijken, maar op mijn neus te vertrouwen. En er opnieuw 8 uit te kiezen. Daarna moet ik mijn ogen sluiten en maakt zij pairings van mijn favorieten. Ze combineert in duo verschillende keren andere geuren, maar altijd met diezelfde 8. Ik moet er telkens de beste uithalen.

Vertrouw enkel je eigen neus

Terwijl ik dat doe besef ik nog meer dat je geuren niet alleen kiest omdat je ze lekker vindt, maar ook omdat ze je aan iets of iemand doen denken of omdat je – in mijn geval – graag zo zou ruiken. “Om een geur te vinden die echt bij je past, schakel je deze rationele en emotionele bedenkingen beter uit”, zegt Eva. “Probeer intuïtief te kiezen wat je lekker vindt, dan past die geur automatisch beter bij je. Omdat je die met zelfvertrouwen zal dragen zal die jou versterken.” Zo eindig ik met vier geuren uit het groene, grassige en aardse spectrum. Die Eva op mijn trui, twee op de onderarm, twee bovenaan, aanbrengt. Even wachten en ik mag een laatste keer ruiken. Dan weet ik het plots heel zeker. Het wordt er eentje met noten van roos, mastiekhart en witte musk. Het resultaat is geen verrassing, maar een bevestiging van wat ik lekker vind. De reis was wél spannend en leerrijk.

www.otenticperfumes.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.