De ficus jeunt zich op kantoor

© GLO
Gillian Lowyck

Zoals sommigen onder ons is de ficus elastica of rubberboom, nogal honkvast. Eens je de plant een vast plekje gegeven hebt in je huis, blijft ze het liefst daar en nergens anders. De rubberboom houdt van orde en regelmaat. Een ideale plant om op kantoor te zetten, dus!

Er bestaan maar liefst 750 soorten in het plantengeslacht ficus. De meest bekende daarvan is de vijg. Vele soorten kan je als kamerplant houden, zoals de ficus lyrata (tabaksplant) of de ficus benjamina (treurvijg). De mooiste en meest interessante van de ficussen vind ik de ficus elastica of rubberboom. Een plant met heel wat toepassingen – de meest bekende is het winnen van rubber – maar vooral heel mooi als kamerplant. Er zijn enkele soorten die het extra goed doen binnen: decora, robusta en black prince.

Levende bruggen

De rubberboom groeit in de tropen en werd tot in het begin van de 20ste eeuw gebruikt voor de winning van rubber. Op vandaag heeft de Braziliaanse rubberboom die functie zo goed als volledig overgenomen en heeft de rubberboom – een boom, ja, want in de tropen wordt die tot dertig meter hoog – voornamelijk een decoratief gebruik. De ficus is al sinds de Victoriaanse tijd populair als kamerplant. En terecht, want het is een makkelijke eyecatcher. Nog een leuk extraatje: in een plaatsje in India vind je ‘levende bruggen’. Bruggen over een rivier die gemaakt zijn met de luchtwortels van, jawel, een ficus elastica.

De ficus jeunt zich op kantoor
© GLO

Zo’n vaart loopt het gelukkig niet in je woonkamer, al kan de plant ook binnen redelijk groot worden. Best een beetje extra ruimte voorzien om ze blij te houden, dus. De plant heeft niet veel vereisten. De belangrijkste is dat je je ficus een vaste plek geeft en niet meer verplaatst. Te veel lichtschommelingen zijn namelijk nefast. En voor de rest? Niet te veel water, niet te veel fel licht. De dikke, lederachtige groene bladeren trekken wel redelijk wat stof aan. Niet vergeten af te stoffen dus… Een tip? Af en toe een douche in de zomer kan zeker geen kwaad!

Verzorging

Licht: Geen fel zonlicht, wel veel licht. Al moet ik toegeven dat mijn exemplaar ‘s morgens regelmatig zonlicht krijgt en dat wel oké vindt. De rubberboom kan het wel aan om wat schaduw te hebben, maar ook niet té veel. Als je een ficus met bont blad hebt (gelukzak!) dan zorg je best voor meer licht, anders verliezen de bladeren de decoratieve tekening.

Water: Niet veel. De ficus houdt wel van regelmaat. Eens je gevonden hebt hoeveel water je het best geeft, hou je daar dan aan. Steek je vinger in de potgrond en wanneer die nog nat is, geef dan geen water. Eén keer per week, of zelfs minder in de winter, is doorgaans meer dan voldoende. Geef pas weer water als de aarde volledig droog is.

Luchtvochtigheid: Geen dramaqueen met hoge eisen op het vlak van luchtvochtigheid (ja, ik kijk naar jou, calathea…). Kan dus tegen wat droogte.

Tips en tricks

De ficus is nog een van de planten die de NASA aanraadt om de lucht te zuiveren. De rubberboom haalt formaldehyde uit de lucht! Jammer genoeg wel giftig voor mensen en dieren. Het witte melkachtige sap dat uit de stelen komt wanneer je een blad afkraakt, is giftig. Opletten dus.

Een rubberboom kan heel groot worden, zelfs in een relatief kleine pot. Je kan hem snoeien, maar waarom zou je dat willen doen? Een gigantische ficus in je woonkamer is toch een prachtig statement. De plant groeit snel en je wordt beloond met een massa aan nieuwe bladeren.

De rubberboom houdt van temperaturen tussen 10 en 29 graden.

Af en toe een blad kwijt? Dat is normaal. De meeste planten verliezen hun oudere bladeren. Maar als je veel bladeren kwijt bent, is dat een teken dat je je plant te veel water geeft.