De favorieten van The Messy Chef

Nancy Boerjan

Jelle Beeckman, de jonge vader die deze week op de cover van ons magazine blinkt, heeft behalve een schattig nieuw mensje ook een kookboek op de wereld gezet. Daarin brengt hij een ode aan het normale leven én aan het koken zoals gewone mensen dat doen. En hier laat hij ons mee proeven van zijn drie favoriete recepten.

“Gewoon lekker normaal koken, da’s al gek genoeg”, vindt Jelle Beeckman. Dat blijkt ook al ruim drie jaar uit wat hij deelt op zijn foodblog als The Messy Chef. Geen extravagante tuintaferelen, galaoutfits, blinkend bestek en servetten van satijn op tafel, maar het leven zoals het meestal tenminste is. Herkenbare gerechten waar zijn generatie, de Samsongeneratie, mee opgroeide. Simpel, met hier en daar eens een rare, verrassende kronkel. Nostalgie, aangepast aan de huidige tijdgeest en trends.

Vol-au-vent aan ‘t spit

Dit heb je nodig voor 2 tot 4 personen

1 kip aan ‘t spit met braadjus

1 el hoeve- of bakboter

200 g paddenstoelenmengeling

1 teen look

100 g bloem

500 ml water

100 ml melk

Ÿ kippenbouillonblokje

100 ml room

paar takjes peterselie

peper

oe citroen

Zo maak je het:

Giet de braadjus in een pan samen met een klontje boter. Bak de paddenstoelen samen met de geperste look en haal ze uit de pan. Hou het vet in de pan.

Voeg nog een klein klontje boter toe en roer de bloem eronder tot het mengsel droog is en naar koekjes ruikt.

Voeg water en melk toe, verkruimel het bouillonblokje erbij en roer met een klopper zodat je geen brokjes hebt. Laat de saus indikken op een zacht vuur en werk af met de room.

Haal de kip van de beentjes en doe de stukken in de saus samen met de paddenstoelen. Haal de pot van het vuur en werk af met peterselie, peper en een paar druppels citroensap.

Spaghetti met gegrilde groenten

De favorieten van The Messy Chef

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 langwerpige sjalot

oe venkel

paar jonge wortelen

olijfolie

peper en zout

handjevol kerstomaatjes

2 el hoeveboter (geen bakboter), gezouten

1 teen look

paar blaadjes salie

250 g spaghetti

1 bol mozzarella

Zo maak je het:

Zet de oven op 200 °C.

Snij de sjalot in tweeën en verwijder de pel. Snij de halve venkel doormidden en dan in dunne ringen. Verwijder het groen van de wortelen en snij ze doormidden. Meng wat olijfolie onder de groenten, kruid met peper en zout en leg alles in een grote ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven, voeg dan de tomaatjes toe en zet nog eens 10 minuten in de oven.

Smelt de boter samen met een volledige teen look in een pannetje op een zacht vuur tot de boter lichtbruin wordt. Voeg een 5-tal blaadjes salie toe. Haal het pannetje van het vuur.

Kook de spaghetti. Giet af en doe de spaghetti rechtstreeks bij de groenten in de ovenschaal. Voeg de salieboter toe en werk af met de mozzarella.

Pulled mushroom burger

De favorieten van The Messy Chef

Dit heb je nodig voor 2 broodjes:

2 el honing (of maple syrup)

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl lookpoeder (of 1 teen)

chilipoeder of cayennepeper (naar wens)

1 el tomatenpuree

2 el ketchup

oe citroen

100 ml groentebouillon

1 wortel

ijsbergsla

witte kool

1 el zure room

1 el honing

2 burgerbroodjes

250 g oesterzwammen

Zo maak je het:

Begin met de saus. Doe twee lepels honing of maple syrup in een kleine steelpan. Voeg paprikapoeder, look en cayennepeper toe en laat bijna karamelliseren.

Doe de tomatenpuree en ketchup erbij, laat even meebakken en blus met het sap van een halve citroen en de groentebouillon. Laat zachtjes inkoken.

Rasp de wortel. Snij de ijsbergsla en de kool erg fijn. Doe ze in een mengkom samen met een lepeltje zure room en een lepel honing.

Scheur de oesterzwammen in reepjes. Kruid met peper en zout en bak krokant aan in een pan. Voeg de saus toe en haal van het vuur.

Gril de broodjes en beleg ze met de oesterzwammen en daarna met de groenten.

Tips

Whiskey of rum in huis? Voeg gerust een scheutje toe aan de saus voor extra smaak (bij stap 2).

Je kan op exact dezelfde wijze een snelle pulled chicken burger maken.

The Messy Chef

De favorieten van The Messy Chef

In zijn eerste kookboek serveert The Messy Chef gerechten die gemakkelijk en snel klaar zijn, met eenvoudige ingrediënten. Afgekruid met een dosis humor en herkenbare verhalen geeft dit boek niet alleen kookinspiratie, het is ook gewoon leuk om te lezen.

‘The Messy Chef’, Jelle Beeckman, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 191 blz., 24,99 euro.

www.themessychef.be