De favoriete restaurants van Herwig Dejonghe

Tom Gheeraert

Meer dan dertig jaar lang was Herwig Dejonghe een van dé sterke figuren bij de diepvriesgroentegigant Pinguin, nu Greenyard Foods. Eind 2014 deed hij echter zijn aandelen van de hand. In Bordeaux startte hij Antarctic Foods Aquitaine, dat na een zware brand weer heropgebouwd moet worden, en in eigen land pakt hij uit met het netwerk Be Delicious, dat inmiddels al 25 klasrijke Belgische voedingsmerken telt.

Ontspannen aan zee

De favoriete restaurants van Herwig Dejonghe

“Als ik denk aan De Spelleplekke in Oostduinkerke, dan denk ik aan ontspanning. Meestal ga ik er dus niet voor zaken. Het restaurant ligt dicht bij de zee en heeft een energieke en vriendelijke baas. Zijn specialiteit is een heerlijke thai beef salad, maar ook zijn gebakken griet is superlekker. Het is meer een brasserie met een no-nonsensestijl. Ze ademt de zee. Je zit er niet met je voeten in het zand, maar het voelt soms wel zo.”

Na het zeilen

De favoriete restaurants van Herwig Dejonghe

“Een ander adresje aan zee, maar met iets meer allure, is Café de Paris aan de haven van Nieuwpoort. Doordat ik een zeiler ben, belanden we daar wel eens nadat we terugkeren van een vaartochtje. Dan laat ik me verleiden tot een goeie klassieke zeetong. Ook de bediening is er supergoed. De baas en het personeel stralen efficiëntie en vriendelijkheid uit. Neem daar nog de goeie kwaliteit en goeie wijntjes bij en je hebt een topadresje”

Bruinekroegstijl

De favoriete restaurants van Herwig Dejonghe

“Ik ben ook een liefhebber van Dranouter en Heuvelland in het algemeen. Daar is een van mijn favoriete adresjes In De Zon in Loker. Verwacht niet te veel franjes of mooie servetten, het is een beetje de bruinekroegstijl. Aanraders zijn de mergpijpjes als voorgerecht en dan een goeie côte à l’os als hoofdgerecht, maar de keuze is ruim. Je hebt ook klassiekers zoals paling in ‘t groen en een goeie garnaalkroket, wat ik zeker kan appreciëren.”

Bediening belangrijk

De favoriete restaurants van Herwig Dejonghe
© STEFAAN BEEL

“In Roeselare heb ik meerdere goeie adresjes, dus is het iets moeilijker om er eentje uit te pikken. Ik doe vast de anderen oneer aan, maar ik kies dan toch voor Chez Jacques aan de Sint-Michielskerk. Uitbater Francis en zijn vrouw zijn geëngageerd en werken met hart en ziel. Dat brengen ze ook over op hun personeel. Het eten is lekker, maar de bediening is voor mij zeker zo belangrijk. Klassieker daar zijn de karnemelkstampers met garnalen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.