De beste restaurants volgens Yves Bondue

Tom Gheeraert

Yves Bondue uit Ieper is componist, muzikant, acteur en presentator. Hij is zowat in alle genres actief, gaande van klassieke muziek tot theatermuziek en musicals, maar hij geniet vooral bekendheid als frontman van de folkgroepen Le Vélo Vert en Boom’n van de Weireld, waarmee hij vorige maand op Festival Dranouter stond. Uit eten doet hij ook graag. Zijn favoriete adresjes variëren wel qua finesse en kostprijs.

Spaghetti en streekbier

De beste restaurants volgens Yves Bondue
© STEFAAN BEEL

“Eetcafé Sanseveria in Roeselare is mijn favoriete bruine kroeg. Het is dus niet echt een restaurant, maar je kunt er wel een van de lekkerste spaghetti’s van Roeselare en omstreken eten. Samen met een streekbiertje is die spaghetti mijn vaste rantsoen. Ik ga er geregeld op vrijdag om er na een drukke week de batterijen op te laden. Ik ga er ook al lang. Ik heb nog de vorige eigenaar gekend, en die daarvoor, en die daarvoor…”

Originele gerechtjes

De beste restaurants volgens Yves Bondue

“De Bralle in Dranouter kies ik niet alleen omdat het in mijn geboortestreek ligt, maar vooral voor de heel leuke kaart met originele gerechtjes. Chef-kok Pieter leerde ik kennen in Muziekcentrum Dranouter, waar ik veel vertoef voor mijn vertelwandelingen. Hij startte met zijn vrouw een eigen restaurant. Ze gebruiken ook veel streekproducten. De gerechten worden ook op een aangename manier aan tafel gebracht.”

Groeigastronomie

De beste restaurants volgens Yves Bondue
© STEFAAN BEEL

“Mutcha in Roeselare bestaat nog maar tweeënhalf jaar, maar trekt wel resoluut de kaart van de gastronomie, dus menu’s van vijf tot zes gangen met aangepaste wijnen. Het restaurant heeft nog enorm veel groeipotentieel. Bovendien doet een vriend van een van mijn zonen de zaal. Ook de locatie is prachtig: een schitterend art-decohuis in de straat. Alleen al voor de locatie is daar gaan eten een hele beleving.”

Prijzige creativiteit

De beste restaurants volgens Yves Bondue
© Benny Proot

“We gaan in stijgende lijn qua prijs en finesse, dus eindigen we met Hertog Jan in Zedelgem, het beste restaurant van de provincie en ver daarbuiten. Ik ga er niet veel, want het is er heel prijzig. Maar wat je daar op je bord krijgt, is ongelofelijk: de originaliteit, de creativiteit, het feit dat ze er hun eigen eetbare bloemen kweken: Hertog Jan is zonder meer de state of the art van het hedendaagse restaurantwezen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.