De beste restaurants volgens Martin Heylen

© BELGA
Tom Gheeraert

Bekend televisiemaker Martin Heylen (‘Heylen en de Herkomst’, ‘Terug naar eigen land’) kon kiezen voor Bartholomeus in Knokke of andere voortreffelijke sterrenrestaurants aan onze kust, maar hij zocht het iets goedkoper en toch prima, zowel aan tafel als in belevenis. De Oost-Vlaming verloor zijn hart aan Oostende, waar hij nu woont, en dat weerspiegelt zich in zijn keuzes.

Gulle keuken

De beste restaurants volgens Martin Heylen
© Benny Proot

“De kok/bazin van Bistr’O Plat’O in Oostende heet Katrien Bequé. Ze verwelkomt je samen met Caroline met open armen en staat voor een gulle, mondiale keuken. Van ravioli met verse bospaddenstoelen tot visvangst van de dag of pasta met megavongole: ik kan er niet aan weerstaan en ga altijd ronder naar buiten dan voorzien. Laat de wind dan maar uit zee komen!”

Hart van de visserij

De beste restaurants volgens Martin Heylen
© Benny Proot

“Café Mosselhuis is een cafeetje vlak bij de vistrap in Oostende dat ‘s middags in het weekend eventjes eethuis wordt en waar al jaren de beste tongetjes worden geserveerd. Simpel en misschien daarom ook zo lekker. Marie Rose is de gastvrouw en cafébazin. Ik kom er vaak ‘s voormiddags en luister er graag naar de verhalen over de visserij, de IJslandvaarders en de prijs van de garnaal. Hier klopt het visserijhart van Oostende.”

Oud postgebouw

De beste restaurants volgens Martin Heylen
© Benny Proot

“Ik vind het heerlijk zitten in De Grote Post in Oostende: de keuken is er lekker en de bediening fris, maar het is vooral de charme van het oude postgebouw die er een unieke plek van maakt. Ik lees er de kranten of vind er gelijkgestemde zielen. Het is dé ontmoetingsplek bij uitstek. Het publiek is divers. Artiesten tafelen er tussen foorgangers en families, theater- en muziekliefhebbers.”

Swingende kok

De beste restaurants volgens Martin Heylen

“Mijn vierde tip is geen adres in West-Vlaanderen maar wel in Gent, want 23.000 West-Vlamingen vormen er de grootste West-Vlaamse stad buiten de provincie. Het eethuis heet Kruidtuin, mét kruidentuin! Toon Deseyne – uit Aarsele – kookt er in zijn eentje en in een swingende stijl met verse producten en vergeten groenten. Licht, verrassend, creatief en betaalbaar, met een kleine wisselende kaart en keuze tussen vis, vlees en veggie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.