De beste restaurants volgens Ann Vansteenkiste

© BENNY PROOT
Tom Gheeraert

Ann Vansteenkiste uit Rumbeke kroonde zich tot de eerste theesommelier van de Benelux en schreef de boeken ‘De Stille Kracht van Thee’ en ‘Zelfgeplukt’. Je vindt haar thee in de beste restaurants in België en jaarlijks reist ze naar alle uithoeken van China om er de beste thee uit te zoeken. Diezelfde passie voor pure ingrediënten zoekt ze ook in haar favoriete restaurants.

De beste ingrediënten

De beste restaurants volgens Ann Vansteenkiste
© STEFAAN BEEL

“Boury in Roeselare is de max. Chef-kok Tim Boury heeft veel passie, maar is toch eenvoudig gebleven. Zijn sterkte is dat hij de ingrediënten voor zijn gerechten haalt bij de beste leveranciers, zoals zijn vlees bij Carnivale en zijn kaas en burrata uit Knuthenlund in Denemarken. Zelf vind ik de oorsprong van ingrediënten heel belangrijk. Tim gaat op zoek naar de beste ingrediënten, wat zich vertaalt naar het hoge niveau dat hij haalt.”

Zelfgemaakt beleg

De beste restaurants volgens Ann Vansteenkiste

“Het mooie aan Mokka en Meer in Deerlijk is dat Miek al haar beleg zelf maakt: de confituur, de choco… Ze gebruikt daarvoor ook pure en mooie ingrediënten. Zo haalt ze haar melk bij een lokale boer. Puurheid van de ingrediënten is eigenlijk de rode draad in mijn vier restauranttips. Ook de inrichting van de zaak kan me bekoren. Aanrader is de zondaglunch. Die heb ik al een viertal keer genomen en telkens was het super.”

Vegetarisch top

De beste restaurants volgens Ann Vansteenkiste

In De Trog in Kortrijk is het interieur een troef. Ik hou van de vele soorten stoelen en tafels, de oude blikken en het prachtige kunstwerk met allerlei theekopjes. Op culinair vlak vind ik vooral mijn gading in de vegetarische gerechten. De slaatjes zijn heerlijk en ook de warme gerechten zijn in balans. Het is niet eenvoudig om restaurants te vinden die lekkere vegetarische gerechtjes aanbieden, maar bij De Trog is het altijd top.”

Kracht en energie

De beste restaurants volgens Ann Vansteenkiste
© STEFAAN BEEL

“Het verhaal van Creme de la Crema in Roeselare klopt helemaal. Michaël brandt zelf zijn overheerlijke koffie, terwijl zijn vrouw Cynthia met veel passie en liefde juwelen maakt, die je ook ter plekke kan kopen. Cynthia staat ook in de keuken, en net zoals bij Boury kiest ze voor haar gerechten de mooiste ingrediënten. Die zijn hoofdzakelijk bio, maar niet allemaal. Prachtige gerechten die me kracht en energie geven, zijn het resultaat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.