David Demets : “Mediteren, dat is je openstellen”

Meditatie is een belangrijk onderdeel in het leven van David Demets (42) uit Roeselare. Hij werkt als projectmanager bij Roland Verschaeve, die meditatielessen uitwerkt.

Foto Ruth Decaestecker

In zijn vrije tijd geeft David zelf ook lessen meditatieve yoga, ook in de weekends. Al probeert hij dan vooral zijn gezin centraal te zetten. Of gaat hij wandelen. Door de wijk, langs het kerkhof, de natuur in. Het is een vorm van meditatie. “Mensen denken dat meditatie gaat over je afsluiten van de wereld. Maar eigenlijk is het omgekeerd. Meditatie is je net openstellen. Voor alles om je heen. En bekijken wat het met je doet. Mensen zijn zich er niet altijd bewust van hoeveel ze denken. Hoeveel gedachten er op een dag door hun hoofd passeren. Maar het leven is veel mooier dan de gedachten erover.”

Soms zit het ook in kleine dingen. De tuin opruimen, de was plooien. Door de dingen heel bewust te doen, stelt David veel in vraag. Toch kan je hem niet zweverig noemen. Zen eigenlijk ook niet. “Ik kan mij ergeren, ja. Aan zaken waar een ander niet van wakker ligt. Soms zoek ik zelfs bewust die ergernis op. Het is fascinerend om te zien hoe we vaak proberen om bepaalde emoties te trainen, maar dat je lijf daar toch telkens weer instinctief op reageert.” David probeert om meditatie een gezicht te geven. “Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Net zoals bij je emoties.”

David is graag alleen, stelt hij, maar daarom niet eenzaam. “Hoe klef het ook klinkt: de beste raad die ik anderen kan geven is dat ze hun eigen beste vriend moeten zijn. Alles begint daarmee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.