Compost is goud voor de tuin

Goede compost zorgt voor de lekkerste groenten en de prachtigste bloemen. © GF
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Toen je me een paar jaar geleden verteld zou hebben dat ik ongelooflijk blij zou worden bij het zien van wriemelende wormen, pissebedden en andere kruipende beestjes, had ik je ongetwijfeld gek verklaard. Toegegeven, een goed werkende composthoop staat niet meteen op de bucketlist van de meeste mensen. Het is ook niet het meest sexy onderdeel van je tuin. Maar goede compost is goud; het zorgt voor de lekkerste groenten en de prachtigste bloemen.

Voor ik begon met tuinieren, dacht ik dat het allemaal niet meer was dan dit: je stopt een zaadje in de grond, geeft dat af en toe water en voilà, je hebt een gelukkige plant. Bij sommige planten is dit zeker waar denk maar aan pakweg radijzen maar de meeste planten hebben toch wat meer liefde nodig. Jijzelf hebt toch ook meer nodig dan af en toe een beetje water? Een van de beste dingen die je kan doen voor je bodem en je planten is voeden met compost.

Er zijn al talloze boeken geschreven over compost en je kan pagina’s vullen met de wetenschap achter het hele composteringsproces. Aangezien chemie nooit mijn sterkste vak was, hou ik het simpel: compost is een combinatie van groen materiaal hoog in stikstof, en bruin materiaal dat rijk is aan koolstof. Dat alles gemixt, wordt vervolgens ‘verteerd’ door bacteriën, wormen en andere insecten. Het resultaat: compost, klaar om je bodem en je planten te voeden.

Zero waste

Het ideale is compost maken met je eigen keuken- en tuinafval. Groente- en fruitresten zijn ideaal, net als geplette eierschalen of grasmaaisel. Zo kan je trouwens helemaal zero waste gaan in de keuken. Vergeet alleen niet om dat stickertje van die bananenschil te halen. Samen vormt dit het ‘groene’ deel van je composthoop. Het is belangrijk dat je een goed evenwicht vindt met het bruine materiaal stro, snoeihout, bladeren… want zo maak je een perfecte mix.

Waar gebruik je compost nu voor? Om je bodem én je planten te voeden. Je kan compost gebruiken als mulch; hierbij bedek je de grond rond je planten met een dikke laag. De compost dringt langzaam in de bodem en geeft voedingsstoffen vrij aan je planten. Bepaalde groenten zoals courgettes of bloemen zoals dahlia’s zijn gulzig en willen méér: hierbij strooi ik wat compost in het plantgat zodat hun wortels een extra bron voeding hebben.

Zoals bij zoveel in het tuinieren en het leven moet je geduld uitoefenen. Het duurt even voor je compost klaar is. Het stinkt niet, maar ruikt zelfs redelijk goed: naar een bos of gras na een regenbui. Klaar om je tuin weer wat beter en mooier te maken.

In het klein

– Composteren op een beperkte oppervlakte en met weinig middelen, dat kan ook. Zelf bouwde ik in mijn moestuin een compostbak uit oude palletten. In de zomer plant ik er zonnebloemen naast of laat ik er Oost-Indische kers langs klimmen, zo ziet het er nog mooi uit ook.

– Ook wie op een klein appartement woont, kan composteren. Enter de wormenbak. Een ingenieus systeem waarbij wormen je keukenafval verwerken. Het resultaat is een soort vloeibare compost. Dat kun je verdund aan je planten geven. Bij de meeste containerparken kan je trouwens compost aankopen.