Componist en trompettist Yamen Martini: gevoelens uiten met muziek

Yamen Martini: “Samenkomen en muziek maken, of je nu een begenadigd muzikant bent of voor het eerst een instrument vastneemt: daar is het mij om te doen.” (Foto Gus & Stella)
Yamen Martini: “Samenkomen en muziek maken, of je nu een begenadigd muzikant bent of voor het eerst een instrument vastneemt: daar is het mij om te doen.” (Foto Gus & Stella)
Nancy Boerjan

Yamen Martini stamt uit een artistieke familie en koos als kind al om trompet te leren spelen.

“Ik hou van het geluid van de trompet, soms zacht, soms uitbundig. En hoewel het instrument meestal in jazz en klassieke muziek aan bod komt, vind ik het net uitdagend om er gelijk welk genre mee te spelen.”

Sinds twee jaar woont hij in Oostende waar hij zich ontpopte tot een van de gedreven coaches achter The Ostend Street Orkestra en producer voor de Oostendse vzw’s Klein Verhaal en O.666. Hij richtte mee YaGoon op, een band met Oostendse muzikanten die een hedendaagse interpretatie brengt van traditionele muziek uit verschillende culturen.

Samenkomen en muziek maken, of je nu een begenadigd muzikant bent of voor het eerst een instrument vastneemt: daar is het Yamen om te doen. Muziek is zijn leven, hij vermengt er oost en west en de meest diverse genres in. Beter dan met woorden kan hij er zijn gevoelens mee uiten. Uit een song als Coming from the Middle East die te beluisteren is op Martini’s Spotify, spreekt zijn talent maar ook zijn melancholie.

Sinds hij in Oostende neerstreek, werd de stad ook de uitvalsbasis voor alle andere muzikale projecten waarvoor Yamen zich engageert. Of de stad ook zijn definitieve bestemming is, weet hij niet. Hij houdt van reizen, van nieuwe ervaringen en ontmoetingen onderweg, en koestert zijn vrijheid,om te gaan en staan waar hij wil maar ook om te denken wat hij wil. Nu reist hij vanuit Oostende naar Gent, Brussel, Porto… om er muziek te maken.En dat bevalt hem best. “Bovendien heb ik overal waar ik terechtkwam altijd de zee opgezocht, ook dat houdt me hier.” (NB)

Wie is Yamen Martini?

Yamen Martini (36) werd geboren in Aleppo in Syrië en woont nu in Oostende.

Hij is trompettist bij 3’ain, een trio dat hedendaagse jazz vermengt met wereldmuziek en oosterse invloeden, bij Tenorin, een band waar taal en muziek elkaar vinden, en bij U-percut, een percussiegroep die alweer de meest uiteenlopende genres verenigt.

Hij schreef ook diverse composities voor theateren andere artistieke projecten.

www.yamenmartini.com

@yamen.martini

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten