Code oranje voor je garderobe

Stijlvol oranje uit de lente-zomercollectie van Berluti. © Getty
Redactie KW

Het is niet rood, het is niet geel, het is ergens tussenin. Oranje heeft vele schakeringen, van pompoen tot terracotta, van mandarijn tot kurkuma. Allemaal warme tinten die de sfeer van het zonnige zuiden oproepen.

Los van alle trends is oranje een ideale zomerkleur, zeker wanneer je al een kleurtje hebt van de zon. Je kan het combineren met wit, turkoois of azuurblauw, met rood of fuchsia voor een contrasterend effect of met pasteltinten om je totaallook wat te temperen.

Oranje doet je zomerkleurtje nog beter uitkomen

Spicy oranje accessoires geven dan weer pit aan een discrete outfit in bruine en beige tinten die deze zomer zo populair zijn.

Zilver met een kleurtje

Code oranje voor je garderobe

Zilveren juwelen uit de collectie WIA Brussels van Sandrine Kondor, een selfmade ontwerpster die haar job in de reclamewereld vaarwel zei om voluit voor haar hobby te gaan: juwelen maken, geïnspireerd op verre reizen. De zilveren juwelen worden in haar eigen atelier gemaakt en zijn verkrijgbaar met 30 kleuraccenten. De stijl varieert van etnisch tot uitgepuurd.

Modieuze mondkapjes

Code oranje voor je garderobe

Door de terugval van de lingerieverkoop zag Chantelle in de coronacrisis een opportuniteit om zijn ateliers draaiende te houden met de productie van herbruikbare mondkapjes. Ook na de crisis zal de fabrikant mondkapjes blijven produceren, als bescherming tegen smog. Ondertussen wordt er gesleuteld aan modellen met een transparant venster, om liplezen voor doven mogelijk te maken. De stoffen modellen zijn beschikbaar in verschillende kleuren: zwart, grijs, zachtoranje en oranjerood.

Oranje van Hermès

Code oranje voor je garderobe

Ze zijn herkenbaar uit de duizend, de oranje draagtassen en andere verpakkingen van Hermès. Je zou denken dat deze intense kleur zorgvuldig uitgekozen is door marketeers, maar niets is minder waar. Eigenlijk was de verpakking van Hermès oorspronkelijk roomkleurig. In 1942, in volle oorlogstijd, was er echter een tekort aan roomkleurig karton. Het enige dat de leverancier nog overhad, was oranje. Het bleek zo mooi en herkenbaar te zijn dat het nu symbool staat voor het Franse luxemerk. Op de foto een zijden foulard in double face zijde, met de vrolijke naam ‘C’est la Fête’.

Oranjegekte bij de buren

De oranje accessoires geven de discrete beige outfit van koningin Maxima pit.
De oranje accessoires geven de discrete beige outfit van koningin Maxima pit.© Getty

Ondanks het feit dat de Nederlandse vlag rood-wit-blauw is, kleurt Nederland oranje op Koningsdag en op andere belangrijke feesten en sportwedstrijden. Alles heeft te maken met de naam van het Nederlandse koningshuis: Oranje-Nassau. Dat Catharina-Amalia, de Nederlandse kroonprinses, zich Prinses van Oranje mag noemen, heeft ze te danken aan haar verre voorouders die tot het begin van de 18de eeuw het prinsdom Oranje in Zuid-Frankrijk bezaten. De stad Orange bestond al in de tijd van de Romeinen onder de Latijnse naam Arausio, wat stad aan de rivier betekent. De naam staat dus totaal los van de kleur of van appelsienen.

De oranjegekte zoals we die nu kennen, is eigenlijk een vrij recent fenomeen. Ze begon in 1968 toen de Nederlandse schaatsers een oranje muts droegen. De fans namen dat over. Pas in 1974 tijdens het wereldkampioenschap voetbal, woedde de oranjegekte in alle hevigheid en breidde zich van de sport uit tot alle belangrijke feesten en manifestaties. Zelfs het koningshuis ontsnapt er niet aan. Met Máxima als oranje koningin levert dit hoogst elegante plaatjes op. (Lut Clincke)