Citroenen van eigen kweek

© Getty
© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Wie denkt dat citroenen kweken voorbehouden is voor zuiderse landen, is mis. Je eigen citroenen kweken, het is perfect mogelijk in ons klimaat!

Het is niet nodig om een plantje te kopen. Het enige wat je nodig hebt is een citroen. Snij die doormidden en haal de zaadjes eruit. Je zal zien dat de zaadjes in een soort velletje zitten. Maak heel voorzichtig met een mesje een inkeping in de bovenkant. Nu kan je het velletje er makkelijk van peuteren. Doe de zaadjes in wat vochtig keukenpapier en steek ze in een pot die je kan afsluiten, zoals een weckpot. Zet de pot ergens weg, maar liefst niet in de volle zon. Na een tweetal weken zijn je zaadjes gekiemd en kan je ze in een pot steken. Steek ze nog niet meteen in een grote pot, maar start met kleine potjes. Je kan de plantjes dan verpotten van zodra ze groter worden.

Heerlijke bloemen

Citroenen zijn tropische vruchten, dus zet je plant op een zo warm mogelijke plek, in volle zon. In de zomer is dat dus buiten. De planten kunnen wel niet tegen onze winters en moeten van zodra het buiten nog 5 graden is, naar binnen. Een huis met centrale verwarming is niet ideaal. In de winter zet je dus best je citroenplant in een (onverwarmde) serre, schuur of kelder. Het zijn gulzige planten die houden van regelmatig wat extra voeding in het groeiseizoen. Water geven doe je pas wanneer de aarde opgedroogd is. Steek hiervoor je vinger wat dieper in de aarde, voelt het daar nog nat aan, wacht dan nog met water geven.

Het kan ettelijke jaren duren vooraleer je effectief vruchten krijgt aan je plant. De bloemen ruiken heerlijk, en de vruchten kunnen lang rijpen aan de plant vooraleer je ze kan plukken. Het kan dus gebeuren dat je bloemen én vruchten tegelijk hebt. Dubbel plezier!

Weetje: als je citrusvruchten uit zaden kweekt, zullen de planten niet helemaal dezelfde zijn als de moederplant. Commerciële kwekers nemen daarom stekken van de plant. Is dat erg? Nee, want je eigen citroenen oogsten is bijzonder, los van of ze hetzelfde zullen smaken als die van de moederplant.

Meer citrusvruchten

Een citroenboom is de gemakkelijkste plant om zelf te kweken, maar je kan ook gerust andere citrusvruchten proberen. De meeste, denk aan limoen of pompelmoes, zijn wat moeilijker dan citroenen en hebben ook veel meer warmte nodig. Een interessante vrucht om te proberen is de kumquat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.